När är Black Friday 2022 - här är allt du behöver veta

Tvådelad bild. Black Friday 2022 och shoppingpåsar.
Black Friday 2022 - Foto: Pexels/Ivan Samkov och Polina Tankilevitch
Dela på Pinterest
Black Friday vilar runt hörnet och årets mest fullspäckade rea-vecka. Men när är Black Friday och vad är egentligen Cyber Monday? Här är allt du behöver veta om Black Friday 2022.

Priser pressas och köphetsen är ett faktum. Snacket om Black Friday har redan börjat. Årets största rea infaller alltid den fjärde fredagen i november, dagen efter den amerikanska högtiden “Thanksgiving”. Black Friday har blivit ett sätt att starta igång julhandeln. 

När är Black Friday 2022?

Black friday 2022 är fredagen den 25 november. Däremot inleds black week, den så kallade rea-veckan, redan på måndagen den 21 november. Hur länge håller Black Friday på och när slutar det? Officiella Black Friday varar under fredagen, men många företag och butiker erbjuder rea under hela vecka 47. 

Cyber Monday?

Måndagen efter Black Friday har fått namnet Cyber Monday. Då erbjuder många internetbutiker fortsatta reapriser och julhandeln inleds på internet.

Varför heter det Black Friday?

Det finns flera teorier om varför det heter just Black Friday. Vissa menar på att namnet kommer från att butikerna vände röda förlustsiffror till svarta vinstsiffror. Andra menar på att namnet uppstod av polisen för att skrämma människor och undvika kaos och tumult som kunde uppstå av shoppingsugna kunder. 

Vad ska man köpa på Black Friday 2022?

Vad är det bästa fyndet på Black Friday? Det vet bara du, men vi listar tips på hur du gör bra fynd på den årliga shoppingdagen. 

  1. Priskoll. Gör en lista på saker du behöver eller vill ha och kolla vad de kostar redan innan Black Friday. Vissa butiker höjer priserna innan rean, för att sedan sänka dem igen under Black Friday.

  2. Budget. För att undvika onödigt shoppande, gör upp en budget och håll dig till den när du gör dina Black Friday-inköp.

  3. Julklappar. Köp julklapparna under Black Friday-rean, på så sätt kan du spara tid, energi och pengar under julstressen.

  4. Köphets. Behöver du produkten? Köphetsen är total under Black Friday, för vissa är det en dag där de faktiskt har råd att köpa en produkt de länge väntat på. För andra är det en dag som bidrar till dyra och onödiga inköp som inte används.