Ett år sedan Nils "Einár" Grönbergs död: Polisen om mordet, bevisen och misstankarna

Idag är det ett år sedan Nils "Einár" Grönberg blev skjuten i Hammarby sjöstad. Nu berättar polisen om mordet, bevisen och misstankarna. - Foto: Arkivbild. Anders Wiklund/TT
Dela på Pinterest
Idag är det ett år sedan rapartisen Nils "Einár" Grönberg sköts ihjäl, 19 år gammal. Polisen tror sig veta vem eller vilka som ligger bakom mordet, men har inte tillräckligt med bevis för att ställa någon inför rätta.

Strax före klockan 23 på kvällen den 21 oktober 2021 sköts rapartisten Nils "Einár" Grönberg ihjäl med flera skott på en innergård i Hammarby sjöstad i Stockholm. I dag tror polisen sig veta vem eller vilka som låg bakom mordet men har inte bevis nog för att ställa någon inför rätta.

När TT ringer polisens utredningsledare Mikael Niklasson vid polisen avdelning för grova brott svarar han i telefon men förklarar snabbt att han inte har tid att prata om vad som händer i utredningen om dödsskjutningen av den 19-årige Nils "Einár" Grönberg för ett år sedan.

– Min tid räcker inte till för att tala med alla journalister. Med det ansträngda läget vi har i regionen i dag kan vi inte lägga tid på det, säger Mikael Niklasson.

Han hänvisar i stället till polisens mediacenter som han givit de uppgifter han är beredd att dela med sig av till.

Delgavs misstanke

På Stockholmspolisens mediacenter berättar presstalespersonen Mats Eriksson om vad som gjorts för att den eller de som mördade "Einár" ska kunna ställas inför rätta.

– Vi har gjort sedvanliga utredningsåtgärder såsom teknisk undersökning vid brottsplatsen. Vi har gjort fynd som har analyserats och har fått ett 30-tal analyssvar från Nationellt forensiskt centrum (NFC), säger han.

Ett år efter mordet på Einár 

I dag, ett år efter mordet, har polisen en hypotes och en uppfattning om att en eller flera personer tillhörande "en gruppering" är delaktiga i mordet. En person delgavs i våras misstanke om delaktighet i mordet men frihetsberövades inte.

– Misstanken har inte stärkts och åklagaren har inte begärt personen häktad.

Polisens uppfattning är att två vapen användes vid mordet.

– Inget av dem är beslagtaget ännu, säger Mats Eriksson.

Över 350 förhör efter modet på Einár

Hittills har närmare 350 förhör hållits och det är fortfarande ytterligare förhör som ska hållas och fler analyssvar som ska komma från NFC.

– Utredningen är fortfarande öppen och kommer att vara det så länge det finns något mer att göra. Mig veterligen finns inte någon tidsplan för att stänga den. Men om den stängs kommer vi att kunna öppna den, om det behövs.

Fakta Nils Einár Grönberg

  1. Nils "Einár" Grönberg slog igenom som 16-åring och blev snabbt ett av de största namnen inom svensk rap. Via sociala medier byggde han upp en stor publik, hade miljoner lyssningar på Spotify och han belönades på både Grammisgalan och P3 Guld-galan.
  • Som flera andra av landets mest kända rappare hade han kopplingar till gängkriminella miljöer. Under genombrottsåret 2019 bodde han delvis på ett HVB-hem och refererade till vapen och droger i sina texter.
  • I april 2020 kidnappades Einár och fördes till en lägenhet där han bland annat blev rånad och förnedrande bilder togs på honom. Syftet var att pressa den unge framgångsrike artisten på pengar.
  • Flera personer, varav två andra rapartister och medlemmar i det så kallade Vårbynätverket, dömdes i februari 2022 för inblandning i kidnappningen.