Nike Sellmar om "Idol"-finalen: En lyxgrej

Nike Sellmar om "Idol"-finalen: En lyxgrej
Nike Sellmar är en av favoriterna i "Idol" 2022. - Foto: Christine Olsson / TT
Dela på Pinterest
Nike Sellmar är en av favoriterna i årets "Idol". Men pressen känns ändå inte övermäktig med bara en vecka kvar till final, säger hon. – För mig så spelar det ingen roll om jag åker ut nu eller går till final. Hela den här resan har varit en gåva.

Första gången Nike Sellmar sökte till "Idol" var hon 17 år och bodde i Stockholm. Nu är hon 27 och har sedan fyra år tillbaka hittat hem till Norrbotten, vilket bland annat fått Pär Lernström att kalla henne ett "norrländskt väsen" under fredagsfinalerna.

– Ju mer jag har varit här nere i Stockholm, desto mindre känner jag mig som en norrlänning, tyvärr. Mitt hjärta tillhör Norrbotten, men det är tufft om man vill ha en musikkarriär. Alla vet ju att det är här i Stockholm musikbranschen finns, vilket är något frustrerande. Jag vill ha båda världarna men det krävs ganska mycket av en om man ska ha det, säger hon.

Mycket festande och alkoholmissbruk

Ett par år efter gymnasiet lämnade Nike Sellmar Stockholm och flyttade till Robertsfors i Västerbotten för att plugga på folkhögskola. Kvar på uppväxtorten fanns ett liv med mycket festande och alkoholmissbruk, vilket var det hon ville fly från, berättar hon.

– För mig var räddningen att flytta för att få perspektiv och en annan bild av hur man kan vara som människa. I dag kan jag ta ett glas vin till maten, men inte mer än så. Min familj blev lite chockade, jag drack ingenting på ett och ett halvt år och de förstod inte riktigt vad som hände.

Att det handlade om något mer än bara en drastisk livsstilsförändring blev hon öppen med först nyligen.

– När det hände så sade jag bara att jag mådde bättre av det. Nu känns det okej att prata om. Det är historia och om man inte erkänner sin historia eller kan ta kontroll över den så tror jag att det blir svårare att hantera den.

Senare började hon på Musikhögskolan i Piteå. Där lärde hon känna pojkvännen Rickard Johansson och i dag har de americana-bandet Rike tillsammans. Båda två jobbar också på Framnäs folkhögskola, även om Nike Sellmar har dragit ned på undervisningen under "Idol"-perioden.

– Han är gitarrist och gick en parallell linje. Vi började spela tillsammans på lite spelningar, lärde känna varandra och blev kära. Vi har en massa låtar som vi har skrivit tillsammans och skulle vilja släppa, men i vilket format det blir får vi se. En dröm är att turnera med honom och våra andra bandkollegor.

Hyllad av juryn

Att hon har karvat ut sin egen fåra i "Idol"-startfältet, med viss tonvikt på country, rock och soul är högst medvetet. Hittills i tävlingen har juryn hyllat bland annat hennes tolkningar av Bob Dylan, Sam Cooke, Dolly Parton och Joe Cocker.

– Jag är ganska säker på exakt vad jag vill. Det är det som är bra med mig, att jag har hållit på med musik så länge att jag vet vad som funkar. Och det gör det ju också lätt för bolagen att kanske jobba med mig. Jag har mina mål och mina tydliga referenser.

Det klara favoritskapet har hängt över Nike Sellmar under hela säsongen. Nu när det är upp till bevis – fyra ska bli två – har hon valt att sjunga låtar av Brandi Carlile och Paramore.

– Det var följarna i sociala medier som önskade "The story" med Brandi Carlile och det är en av mina absoluta favoritlåtar, så det kändes självklart att den måste jag göra.

TT: Hur gärna vill du komma till final?

– För mig så spelar det ingen roll om jag åker ut nu eller går vidare till final. Om jag skulle få stå i Tele2 Arena så är det ju bara kul, en lyxgrej. Jag är så stolt över det jag har gjort hittills. Alla vi fyra förtjänar det så otroligt mycket.

Veckans "Idol"-låtar


Låt 1

Nike Sellmar – "The story" av Brandi Carlile

Klara Almström – "Rosa himmel" av Jonathan Johansson i Molly Sandéns version

Albin Tingwall – "Tenerife sea" av Ed Sheeran

Sebastian Rydgren – "Enjoy the silence" av Depeche Mode

Låt 2

Nike Sellmar – "Hard times" av Paramore

Klara Almström – "Jag kommer" av Veronica Maggio

Albin Tingwall – "As it was" av Harry Styles

Sebastian Rydgren – "Human" av The Killers