Nytt hormonfritt preventivmedel för kvinnor – vaginal gel

Olika preventivmedel, nu testas ett nytt preventivmedel för kvinnor.
Olika preventivmedel, nu testas ett nytt preventivmedel för kvinnor. - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Svenska forskare har tagit ett steg på vägen mot ett möjligt hormonfritt preventivmedel för kvinnor. En gel som blockerar spermiernas väg till livmodern undersöks på Karolinska universitetssjukhuset.

En vaginal gel kan bli ett nytt homonfritt preventivmedel för kvinnor, enligt svenska forskare. 

– Vi har testat en ny typ av substans som har potential att förändra livmoderhalssekretet så att spermier inte kan simma in i livmodern, säger Sebastian Brusell Gidlöf, gynekolog och verksamhetschef på Medicinsk enhet Gynekologi och reproduktionsmedicin på Karolinska Universitetssjukhuset.

Enligt Sebastian Brusell Gidlöf finns en stor efterfrågan på hormonfria alternativ för att skydda sig mot en graviditet som kvinnor kan styra över själva. Inte minst är behovet stort hos de kvinnor som av olika skäl, exempelvis sjukdom, inte kan använda hormonella preventivmedel.

– Sedan är det en hel del kvinnor som kanske kan använda hormonella preventivmedel men har fått biverkningar eller av andra skäl inte vill använda dem, men fortfarande har behov av att skydda sig mot graviditet. Där finns det också en stor grupp kvinnor som skulle kunna ha nytta av det här om det blir tillgängligt på marknaden.

Spermierna stoppas

Studien, som publicerats i Science Translational Medicine, är ett samarbete mellan forskare vid Karolinska universitetssjukhuset, Kungliga Tekniska Högskolan och Karolinska institutet. Thomas Crouzier, forskare vid avdelningen för Glykovetenskap på KTH, har varit huvudansvarig för arbetet med gelen, som nu testats på Karolinska.

Forskarna har samlat in livmoderhalssekret från unga friska kvinnor i ägglossningstid och i första steget gjort försök på laboratoriet.

– Spermierna simmar då igenom sekretet på labbet utan problem, men om man behandlar sekretet med den här substansen kan inte spermierna simma igenom, säger Sebastian Brusell Gidlöf.

Preventivmedlet har testats på får

I nästa steg genomfördes testerna på får, med samma resultat. Men än så länge har inga test gjorts på människor och det återstår fortfarande en rad frågor att besvara innan substansen, som är tänkt att användas som en vaginal gel, kan bli aktuell för marknaden. En av dessa är frågan om eventuella biverkningar.

– Det gäller också att ta reda på om effekten är likadan hos kvinnor som den är på laboratoriet och hos den här djurmodellen. Hur länge varar i sådana fall effekten, är det här någonting man måste använda precis innan man har samlag eller är det något som man kan ta lång tid innan, säger Sebastian Brusell Gidlöf och tillägger:

– Ju längre tid innan man kan ta det desto bättre effektivitet kan man ju tänka sig att det blir för att skydda mot graviditet, om det inte är något som man behöver komma ihåg precis innan samlaget.