Vi är mitt i en månad fylld av högtider och förhoppningsvis mycket umgänge med våra nära och kära. Vad passar då bättre än att prova olika drinkar tillsammans inne i värmen, nu när kylan och snön är här? Imponera med hemmagjord sockerlag till drinkarna och experimentera med nya smaker med hjälp av våra enkla tips.
Recept: Så gör du sockerlag hemma
För att göra sockerlag behöver du endast vatten och strösocker. Häll ingredienserna i en kastrull och värm under omrörning tills sockret lösts upp i vattnet. Det som gör receptet så enkelt är att man har lika stor mängd av båda ingredienserna. Sedan kan du bestämma själv hur mycket sockerlag du vill göra.
Fem deciliter av både vatten och strösocker brukar ge cirka sju och en halv deciliter sockerlag. När sockret lösts upp i vattnet kyler du lagen och sedan är den klar för att blanda ner i drinken!
Smaksatt sockerlag inför jul och nyår
För den som vill avancera sin sockerlag kan man göra den roligare med hjälp av olika smaksättningar. Häll i lite bär eller kryddor i samma kastrull som vatten- och sockerblandningen och sila sedan av dina valda smaksättare. Därefter är sockerlagen redo att åka ner i drinkarna. Du kan förvara din sockerlag i kylen upp till två veckors tid.
Tips på goda och lätta smaksättare till sockerlag:
Rosmarin
Apelsin
Saffran
Granatäpple
Kanel
Hallon
Polka