Hur gör man sockerlag till drinkar? Enkelt recept och tips på smaksättare

Hur gör man sockerlag till drinkar? Enkelt recept och tips på smaksättare
Hur gör man sockerlag till drinkar? Enkelt recept och tips på smaksättare. - Foto: Sara Cervera/Unsplash Haley Truong/Unsplash
Dela på Pinterest
Till många drinkar krävs det sockerlag och det finns en självklar anledning till att du ska göra den själv istället för att köpa den i butik. Det är nämligen världens enklaste recept.

Vi är mitt i en månad fylld av högtider och förhoppningsvis mycket umgänge med våra nära och kära. Vad passar då bättre än att prova olika drinkar tillsammans inne i värmen, nu när kylan och snön är här? Imponera med hemmagjord sockerlag till drinkarna och experimentera med nya smaker med hjälp av våra enkla tips. 

Recept: Så gör du sockerlag hemma

För att göra sockerlag behöver du endast vatten och strösocker. Häll ingredienserna i en kastrull och värm under omrörning tills sockret lösts upp i vattnet. Det som gör receptet så enkelt är att man har lika stor mängd av båda ingredienserna. Sedan kan du bestämma själv hur mycket sockerlag du vill göra. 

Fem deciliter av både vatten och strösocker brukar ge cirka sju och en halv deciliter sockerlag. När sockret lösts upp i vattnet kyler du lagen och sedan är den klar för att blanda ner i drinken!

Smaksatt sockerlag inför jul och nyår

För den som vill avancera sin sockerlag kan man göra den roligare med hjälp av olika smaksättningar. Häll i lite bär eller kryddor i samma kastrull som vatten- och sockerblandningen och sila sedan av dina valda smaksättare. Därefter är sockerlagen redo att åka ner i drinkarna. Du kan förvara din sockerlag i kylen upp till två veckors tid.

Tips på goda och lätta smaksättare till sockerlag:

  • Rosmarin

  • Apelsin

  • Saffran

  • Granatäpple

  • Kanel

  • Hallon

  • Polka