Allt om skidåkaren Linn Svahn: Bakgrunden, axelskadan och kopplingen till Gunde Svan

Tvådelad bild på längdskidåkaren Linn Svahn.
Tvådelad bild på längdskidåkaren Linn Svahn. - Foto: AP Photo/Jens Meyer och Fredrik Sandberg/TT.
Dela på Pinterest
Linn Svahn är tillbaka på längdskidorna efter ett långt uppehåll. Men vem är den unga skidåkaren och är hon egentligen släkt med Gunde Svahn? Vi har samlat allt du vill veta om Linn Svahn.

Linn Svahn är en svensk längdskidåkare. Svahn fick sitt stora genombrott som 20-åring då hon slog till med att vinna hela sprintcupen i längdskidåkning säsongen 2019/2020. Hon blev den andra svenska åkaren på damsidan att vinna en titel i världscupen. 

Axelskadan och återhämtningen 

Framgångarna fortsatte och 2021 vann Linn priset "Årets kvinnliga idrottare 2020". Men under våren 2021 skadade Linn sin axel efter att hon ramlat i ett skidlopp och karriären följdes därefter av operationer och rehabilitering. 2023 gjorde hon sin comeback i längdspåret efter sin skada. 

Linn Svahn: Ålder och bakgrund

Stjärnskottet Linn Svahn föddes den 9 december 1999, det gör att hon i skrivande stund är 23 år gammal. Hon kommer ursprungligen från Lycksele, Lappland, innan hon sedan flyttade till Östersund för att läsa de sista två åren på skidgymnasiet. 

Linn kommer från en idrottande familj och har provat på en hel del sporter, så som brottning, orientering, slalom och fotboll. 

Hur lång är Linn Svahn?

Det finns inte några uppgifter i dagsläget på hur lång Linn Svahn är. 

Är Linn Svahn Gunde Svans dotter?

Det tycks råda förvirring hos skidfansen som förväxlar Linn Svahn som skidlegendaren och programledaren Gunde Svans dotter, men det stämmer alltså inte. Gunde Svan har två barn, dottern Julia Svan och sonen Ferry Svan. Linn Svahn och Gunde Svan är därmed inte släkt.