Loreen Talhaoui: Syster, partner, Gotland och Melodifestivalen 2023

Allt om Loreen. - Foto: STELLA Pictures/Robert Eklund LORENTZ-ALLARD ROBIN/Aftonbladet
Dela på Pinterest
Här hittar du allt du vill veta om Melodifestival-aktuella Loreen. Läs mer om hennes syster, partner, relationen till Gotland och om hennes karriär.

Loreen är ett namn många av oss känner igen. Hon har varit aktuell i Sveriges musikvärld i många år och har vunnit mångas hjärtan med sin fantastiska sångröst och härliga personlighet. År 2011 tävlade hon i Melodifestivalen för första gången med bidraget "My heart is refusing me" och efter det har vi fått höra mer och mer av henne. 

Här har vi samlat allt du vill veta om Loreen!

Loreen: ålder, uppväxt och ursprung

Den 16 oktober år 1983 föddes Lorine Zineb Noka Talhaoui, som för svenska folket kallas "Loreen". Hon föddes i Åkersberga utanför Stockholm och är den äldsta av sex syskon. Hennes föräldrar, som båda är av marockanskt ursprung, skildes när Loreen var sex år gammal och mamman flyttade då till Västerås med barnen. Loreen bodde i Västerås under hennes tonår och fick hjälpa till mycket med sina yngre syskon.

Hur blev Loreen känd? 

År 2004 anmälde Loreens syster henne till svenska Idol utan att hon visste om det. Att bli överraskad och plötsligt inslängd i ett nytt sammanhang stoppade henne dock inte och efter många veckor av att ha gått vidare efter sina live-framträdanden slutade hon på en fjärde plats i tävlingen.

Loreen i Idol 2004


Trots att Loreen först blev känd för svenska folket i Idol så blev hennes namn ännu större år 2011 efter att hon deltagit i Melodifestivalen för första gången och bidraget hördes flitigt på radio.

Känner du igen Loreens syster?

Känner du kanske igen namnet Markiz Tainton? Det är Loreens syster! Hon medverkade i programmet Sveriges Mästerkock år 2014 där hon slutade på en tredjeplats. Efter det har hon släppt en kokbok inspirerad av Marocko, publicerat recept för Dagens Nyheter och deltagit i Fångarna På Fortet. 

Foto: Youtube/Matkanalen


Partner och Gotland: Har Loreen någon pojkvän eller flickvän?

Loreen är allt som oftast privat med vad som sker i henens kärleksliv. Däremot har hon avslöjat att hon har en pojkvän – en fotograf som kommer från Gotland, där Loreen tillsammans med pojkvännen även har ett hus. 

Loreens karriär inom TV och skådespeleri

Efter hennes medverkan i Idol 2004 bytte Loreen karriärriktning och satsade mer på TV. Hon arbetade som programledare, inslagsproducent, med redigering och reality-regissör innan hon återvände till musiken.

Hon har även gjort rösten till Törnrosa i en av "Shrek"-filmerna och hade sin skådespelardebut år 2021 i "Vinterviken". Utöver det har hon medverkat i program som "Så mycket bättre" och "Över Atlanten".

Loreen i Melodifestivalen 2023

I år gör Loreen äntligen comeback i Melodifestivalen efter ett uppehåll från att tävla på sex år. Låten hon ska framföra heter "Tattoo" och är skriven av henne själv tillsammans med Peter BoströmMoa CarlebeckerThomas G:sonJimmy Jansson och Jimmy Thörnfeldt

– Låten heter "Tattoo". Your love is carved in me as a tattoo. Den har energi och kraft, ett djup. Det är en kärlekslåt. Som vanligt gillar jag att prata om kärlek, för det finns inget viktigare. Framför allt i dessa tider är det extremt viktigt att vi lyfter den kollektiva kärleken, säger Loreen om bidraget. (Källa: Mellopedia)

Förväntningarna på Loreen är höga efter att hennes bidrag "Euphoria" vann både svenska Melodifestivalen och Eurovision Song Contest år 2012. Missa henne inte på lördag 25 februari när hon är med i deltävling 4 av Melodifestivalen 2023!

Loreens tidigare "Mello"-bidrag:

  • "My hear is refusing me" – 2011
  • "Euphoria" – 2012
  • "Statements" – 2017

Här hittar du Loreen på Instagram och Tiktok

Vill du som många andra följa Loreen på sociala medier så hittar du henne under namnet @loreenofficial på både Instagram och TikTok!

Lästips: Här är allt du vill veta om Farah Abadi