Allt om Mello-Kiana: "Melodifestivalen", "Talang" och kopplingen till Bianca Ingrosso

Kiana Blanckert tävlar i "Melodifestivalen" 2023.
"Melodifestivalen" är inte den första tävlingen som Kiana tävlar i. - Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT och Janne Danielsson/SVT.
Dela på Pinterest
16-åriga Kiana gör sin debut i "Melodifestivalen" 2023. Vi har samlat allt du vill veta om den unga artisten och varför Bianca Ingrosso var en avgörande pusselbit i Kianas musikkarriär.

Kiana Blanckert, känd under artistnamnet Kiana, är en av deltagarna i årets upplaga av "Melodifestivalen". Men Kiana är inte helt okänd för det svenska folket, hon har nämligen tävlat med sin sågröst i ett annat tv-program. 

Läs mer: Här kan du läsa mer om "Mello"-aktuella Marcus och Martinus

Kiana Blackert: Ålder och ursprunget

Sångfågeln Kiana föddes den 25 februari 2007 i Perth, Australien. Hon bor numera i Tyresö, Stockholm.

Kiana i Talang

Kiana Blanckert tävlade i "Talang" 2021, men faktum är att hon inte sökte till programmet själv. Jurymedlemmen Bianca Ingrosso åkte till Kianas skola för att fråga om hon ville göra en audition till programmet. 

– Min gamla "golden-buzzer" Eva hörde av sig till mig och sa "jag har en väl som är väldigt duktig på att sjunga". Så då kände jag att jag måste åka och hämta Kiana, sa Ingrosso i programmet. 

Kiana sjöng "When we were young" under sin audition. Hon tog sig vidare till semifinal, innan hon senare slutade på en andraplats i finalen av "Talang". 

Kiana tävlar med "Where did you go" i "Mello"

I "Melodifestivalen" 2023 debuterar Kiana med bidraget "Where did you go". Blanckert tävlar i deltävling fyra där hon bland annat ställs mot "Mello"-veteranerna Loreen och Mariette.

Läs mer: "Melodifestivalen 2023: Artister som tävlar i deltävling 4

En rolig fakta om Kiana är att det var nära att hon inte ens vill ställa upp i "Melodifestivalen" i år. Det är nämligen så att för att få tävla i "Eurovision song contest" så måste alla tävlande vara 16 år eller äldre. Men tack vare att Kiana fyller 16 år under sin deltävling var det inga problem för henne att ställa upp i tävlingen.