Är du sugen på att ge bort ett påskägg men vet att personen i fråga föredrar nyttigare alternativ, då kan det vara svårt att veta vad man ska lägga i. Det finns många bra nyttigare alternativ i våra matbutiker nu för tiden, men för att vara säker på vad som är i och för att göra det roligare finns massa recept på nyttigt godis.
Här hittar du fem recept som kan vara alternativ till "vanligt" godis i påskägget!
Godisremmar gjorda på hallon
Recept: köket.se
- 6 dl hallon
- 1 tsk honung
- 1 msk citron, saft
- salt
- 2 msk honung
- strösocker
- florsocker
Gör så här:
- Börja med att koka upp bären (hallonen) tillsammans med 1 tsk honung, citron och en gnutta salt. Sila dem sedan genom en trådsil med en slickepott för att få bort kärnorna.
- Blanda därefter den ca 3 dl färdiga hallonpurén med 2 msk honung. Bred ut bärpurén på en plåt med silpatmatta, gummibakduk, i ett ca 2 mm tjockt lager. Har man ingen silpatmatta kan man smörja bakplåtspapper med lite rapsolja.
- Sätt in plåten i ugnen på 70 grader i 3-5 timmar tills purén har torkat. Håll luckan lite öppen för att släppa ut ånga. När det inte är blött i mitten längre är de klara.
- När purén har torkat är det bara att klippa upp den i 2,5-3 cm breda remmar. För en lyxigare känsla och för att remmarna inte ska klibba ihop kan man rulla dem i strösocker och florsocker.
- Rulla ihop remmarna och lägg dem i en tättslutande burk.
- Perfekt att ha som lördagsgodis!
Chokladbollar gjorda på dadlar
Recept: mathem.se
- 16 st Dadlar Färska
- 4 dl Havregryn
- 2 dl Riven kokos
- 1 dl Kokosolja
- 2 msk Kakao
- 3 msk Starkt kaffe
- 1 krm Salt Fint
Gör så här:
1. Kärna ur dadlarna och lägg dadlarna i en mixer.
2. Tillsätt havregryn, 1 dl kokos, kakao, kokosolja, kallt kaffe och salt i mixern. Mixa ihop till en kladdig smet.
3. Rulla smeten till chokladbollar. Lägg 1 dl kokos på en tallrik och rulla chokladbollarna i kokosen.
Sockerfri marsipan doppad i choklad
Recept: kurera.se
- 200 g mandlar, skalade
- 20-30 droppar flytande stevia med vaniljsmak
- 2-4 msk Cocosa Pure
Gör så här:
Mal mandlarna till pulver i mixer.Tillsätt socker och vaniljpulver och fortsätt mixa tills massan blir fast och formbar.Om massan känns för torr, blanda i några matskedar olja tills den blir smidig.
Chokladkonfekt:Forma marsipankulor och rulla dem i en mix av en msk kakaopulver och 1½ msk lakritspulver, eller i kokosflingor.
Hemmagjord snickers
Recept: köket.se
Nötbottnar
- 2 dl cashewnötter
- 1 dl jordnötssmör (gärna ekologisk, utan socker)
- 2 msk agavesirap
- 0,5 krm vaniljpulver
- 0,5 krm flingsalt
Fyllning
- 16 dadlar, urkärnade
- 1 msk kallpressad kokosolja
- 0,5 krm vaniljpulver
- 0,5 krm flingsalt
- 1,5 dl rostade och salta jordnötter
Täcke
- 200 g mörk choklad 70 % (hög kvalitet)
Gör så här:
- Mixa cashewnötter med vaniljpulver och flingsalt i en matberedare, blanda med jordnötssmör och agave.
- Forma små bitar av nötblandningen på en bricka eller plåt med bakplåtspapper.
- Mixa dadlarna i matberedaren tillsammans med kokosolja, vaniljpulver och flingsalt till en massa (det får gärna vara lite bitar i). Tillsätt jordnötter och mixa hastigt en gång (så att det fortfarande är hela och grova bitar av jordnötter i massan).
- Fördela ut dadelmassan över nötbottnarna och ställ in i kylen tills det stelnat lite.
- Smält chokladen i en skål över ett vattenbad och doppa bitarna i chokladen. Låt stelna i kylen.
Raw food-bollar på tranbär
Recept: köket.se
- 8 dadlar, urkärnade
- 2 dl cashewnötter
- 1 msk kakao, rostad
- 1,5 msk kokosolja
- 1 dl kokos
- 1 dl torkade tranbär
Gör så här:
- Mixa cashewnötterna tills de blir som ett grovt mjöl.
- Tillsätt de urkärnade dadlarna, kakaon och kokosoljan. Fortsätt mixa tills det blir som en jämn smet.
- Rulla till små bollar och vänd/skaka i kokos eller hackade torkade tranbär. Ställ i kylen i 30 minuter.