Let's Dance-aktuella Andreas Wijk försökte be bort sin homosexualitet: "Nu blir jag fri"

Andreas Wijk berättar om sin långa väg till att komma ut i en intervju i Dagens Nyheter. - Foto: Fredrik Sandberg/TT, Ali Lorestani/TT
Dela på Pinterest
Nu berättar artisten Andreas Wijk om hur lång tid det tog för honom att acceptera sin homosexualitet. Under en lång period försökte han med bönens hjälp och omvändelseterapi att bli "botad", skriver Dagens Nyheter.

I fjol kom "Let's dance"-aktuella Andreas Wijk ut som homosexuell. I en video som setts av 25 miljoner människor på Youtube sjunger artisten "If I was gay" för sina föräldrar.

Andreas Wijk försökte "be bort" sin homosexualitet

Men nu berättar Andreas Wijk att han kom ut för sina föräldrar för 15 år sedan och att de tillsammans under en period försökte "bota" hans homosexualitet med hjälp av bön. Redan som 15-åring bad han sina föräldrar om hjälp.

– Jag kände mer hopp än oro faktiskt. Vi skulle ju be tillsammans och om två eller tre gör det, så ... Nu blir jag fri, liksom, det lovar ju Bibeln! Så tänkte jag, säger Andreas Wijk till DN.

Engagerade i Pingstkyrkan

Familjen Wijk är engagerad i Pingstkyrkan och tipsade även om en pastor som med hjälp av omvändelseterapi skulle bota honom. Men Andreas drog sig ur det försöket. Några år senare blev istället hans föräldrar "omvända" med hjälp av den frikyrklige teologen Niclas Öjebrandt som gav dem ett nytt perspektiv på homosexualitet.

– Det var verkligen en vändpunkt, säger Andreas pappa Thomas Wijk till DN. I kristendomens kärna finns ju kärleksbudskapet, och jag hade länge så svårt att förstå hur det skulle kunna gå ihop med att ta avstånd från det Andreas kände.