"Bäst i test" försvinner från SVT – för dyrt

"Bäst i test" försvinner från SVT. - Foto: Stina Stjernkvist/TT
Dela på Pinterest
SVT blir av med ett av sina allra populäraste program. "Bäst i test" försvinner ur kanalens utbud och tas över av en annan kanal. – Det känns ju jättetråkigt. Vi älskar "Bäst i test", säger programbeställare Anton Glanzelius på SVT

Priset för rättigheterna för "Bäst i test" har gått upp så pass mycket att SVT inte längre vill betala vad det brittiska produktionsbolaget Avalon kräver.

– Nu har formatsägarna sett värdet i programmet, med all rätt, för det är ett fantastiskt program. Och har höjt priset med flera hundra procent. Då har vi valt att tacka nej till att göra flera säsonger, säger Anton Glanzelius, programbeställare för underhållning på SVT.

Lägger hellre pengarna på nya format

Han beklagar att SVT inte längre kan sända programmet, men tycker också att det är helt rimligt.

– SVT ska inte lägga så mycket pengar som i slutändan bara går till en stor vinstmarginal för ett internationellt formatbolag. Vi lägger hellre de pengarna på att investera i nya format som kan bli nya succéer.

Däremot kommer en annan svensk kanal att ta över sändningen av programmet där kändisar utför humoristiska uppdrag och där Babben Larsson och David Sundin är programledare respektive sidekick. Programmet har vunnit tv-priset Kristallen flera gånger.

Programledarna kan följa med till nya kanalen

Programledarna är fria att följa med till den nya kanalen.

– De är inte kopplade till SVT. De har ett fritt val att följa med programmet eller inte, men hur de gör låter jag också vara osagt, säger Anton Glanzelius.

Förlusten av "Bäst i test" skapade ett hål i SVT:s helgtablå, men det är redan ersatt.

– Vi har vetat om detta ett tag så vi har redan beställt program som kommer att ersätta "Bäst i test". Vilka program det är kan jag inte berätta i dag. De är redan beställda och i produktion. Så vi är helt redo.