Allt om Amy Deasismont: Pojkvän, syskon och namnet Amy Diamond

Amy Deasismont, även känd som Amy Diamond. - Foto: STELLA Pictures/Peter Grannby och Fredrik Sandberg/TT.
Dela på Pinterest
Amy Deasismont slog igenom som 12-åring. Idag är hon en prisbelönt skådespelare och manusförfattare. Vi har samlat allt du vill veta om Amy och varför hon inte längre vill bli kallad Diamond.

Amy Deasismont fick sitt stora genombrott 2005 när hon var 12 år gammal. Då släppte hon låten "What's in it for me" under artistnamnet Amy Diamond. Låten blev en hitlåt i Skandinavien och höll sig på topplistorna i flera månader. Efter en tio år lång artistkarriär valde hon att ta en paus och verkar numera om skådespelare och manusförfattare. 

Norrköping, London Jönköping – Amy Deasismont uppväxt

Amy Deasismont föddes i Norrköping men flyttade till London redan när hon var tio månader gammal. Efter några år i England gick flyttlasset tillbaka till Sverige när hon var fyra år gammal. Amy växte då upp i Jönköping där hon sysselsatte sig med konståkning och utbildade sig till frisör på gymnasiet. Hela familjen, bestående av åtta personer, flyttade senare till Stockholm. 

Amy Deasismont: familj och syskon

Artistens mamma Chrisbeth kommer från Sverige och pappan Lee kommer från England. Amy har sammanlagt fem syskon, varav hon är näst äldst i syskonskaran. 

Amy Deasismont ålder – hur gammal är hon?

Amy föddes den 15 april 1992, hon fyllde därmed 31 år 2023. 

Amy Diamond eller Amy Deasismont – därför bytte hon namn

Amy Diamond var Amy Deasismonts artistnamn. I Sommar i P1 från 2022 berättade hon att artistnamnet var något som hon slutade använda 2014, men att det fortfarande är något som hon ibland kallas av fans. 

– I tio år framåt jobbade jag under artistnamnet Amy Diamond. Det känns nästan lite konstigt för mig att säga det namnet högt nu om jag ska vara ärligt, så här åtta år efter jag slutade kalla mig själv det, sa Amy då i avsnittet.

Vidare förklarar hon att artistnamnet påminner henne om barndomen och livet som en hårt arbetande barnstjärna med prestationsångest. Namnbytet var inte en dans på rosor. 

– Mitt namn är och har alltid varit Amy Deasistmont, men det är lite svårt har jag märkt att få andra att haka på ett namnbyte. Ett byte tillbaka till ens riktiga namn, när ens riktiga namn är alldeles för svårt att uttala. 

Amy Deasismont: Partner

Amy Deasismont och skådespelaren Charlie Gustafsson blev ett 2015 efter att ha träffats genom gemensamma skådespelar-vännen Joel Lützow. Paret var tillsammans i sju år innan de valde att gå skilda vägar 2022. 

Det finns inga uppgifter om Amy Deasistmont har funnit kärleken igen. 

Musikkarriären – kopplingen till Max Martin

Trots sin unga ålder har Amy en lång karriär i rampljuset. Som artist har hon hunnit arbeta med låtskrivare som Max Martin och Alexander Kronlund. Amy Deasismont har släppt fem album och som Amy Diamond samt har tävlat i SVT:s Melodifestivalen två gånger. 

Thunder in my heart

Amy Deasismont gjorde debut på filmduken i tv-serien De drabbade 2003 och hon har sedan dess medverkat i flertalet filmer och serier. Skådespelarkarriären fick en rejäl skjuts när hon debuterade som manusförfattare till kritikerrosade tv-serien Thunder in my heart, där hon spelar en av huvudrollerna tillsammans med Snabba cash-stjärnan Alexander Abdallah.