När är det mors dag 2023?

När är mors dag 2023? - Foto: Priscilla Du Preez/Unsplash George Dolgikh/Pexels
Dela på Pinterest
Varför firar vi mors dag? Och när är den egentligen? Här hittar du allt du behöver veta inför dagen din mamma ska hyllas!

Nu är påsken över och det är dags för nästa högtid – mors dag! I Sverige firar man alltid mors dag den sista söndagen i maj, vilket innebär att datumet detta år blir 28:e maj. 

Mors dag firas över hela världen, men på lite olika datum beroende på vilket land det är. Dagen är till för att hylla alla mammor i världen och framförallt sin egen. Det är ett utmärkt tillfälle att visa extra uppskattning, kärlek och att spendera kvalitetstid tillsammans. 

Varför firar vi mors dag?

Det sägs att Anna Jarvis från Philadelphia i USA är människan som införde det moderna firandet av mors dag. Hon hade arrangerat en gudstjänst på årsdagen av sin mammas bortgång och dagen blev till en tradition, därefter spreds det vidare i USA och blev en officiell högtid år 1914.

I Sverige började mors dag firas år 1919. Det var en svensk kvinnlig författare som införde traditionen.

Vad kan jag säga till min mamma på mors dag?

Många firar mors dag med tårta och paket, men det är inget måste. Att säga något betydelsefullt till sin mamma på hennes dag kan vara värt så mycket mer. Här hittar du några tips på vad du kan säga för att hylla din mamma!

  • Tack för att du alltid är en så bra förebild, grattis på mors dag.
  • Du betyder allt för mig, mamma.
  • Jag älskar dig och kommer alltid stötta dig precis som du stöttar mig.
  • Du är världens bästa mamma.
  • Jag är så tacksam över att du är min mamma.
  • Man kan inte välja sin mamma, men jag hade valt dig 1000 gånger om.