Björn Gustafsson: Kärlekslivet, psykisk ohälsa och comebacken

Allt om Björn Gustafsson - Foto: Instagram/@bonagustafsson / Stella Pictures/Jari Kantola
Dela på Pinterest
Kanske känner du igen honom från Melodifestivalen 2008 med framträdandet om Carina Berg, eller från Tv-serierna Clark och Padeldrömmar? Här hittar du allt du vill veta om komikern och skådespelaren Björn Gustafsson!

Björn Gustafsson, med det fullständiga namnet Lars Björn Gustafsson, föddes 19 februari år 1986. Han är en svensk komiker och skådespelare som föddes i Vasa församling i Göteborg.

Han växte upp i Diseröd i Kungälvs kommun och efter gymnasiet tog han steget till Stockholm och började studera på den kända teaterskolan Calle Flygare. 

Redan år 2005 debuterade han som stand-up komiker i Stockholm och därefter utbildade han sig vidare som komiker med hjälp av två av Sveriges kändaste komiker Özz Nûjen och Jakob Öqvist.

Björn Gustafsson: Genombrottet 2008

"Carina Berg mitt hjärta slår så hårt för dig
Så gör slut med Kristian Luuk bli ihop med mig
Carina låt oss vandra natten vidare
Dansa nakna tillsammans i en vattenspridare
Carina jag står chanslös jag är evigt din"

Denna text från en mellanakt i Melodifestivalen 2008 kanske känns bekant? Det var nämligen med denna text Björn Gustafsson tog sig in i det svenska folkets hjärtan. Samtidigt blev han även en del av det populära humorprogrammet Parlamentet på TV4 och karriären tog snabbt raketfart som endast 22 år gammal. 

Psykiska ohälsan och pausen från rampljuset

Efter Gustafssons genombrott i Sverige tog förfrågningarna aldrig slut. Han blev ombedd att vara med i både filmer och TV-serier, och han tyckte det var svårt att tacka nej.

Det var några år där det var väldigt tyst om Gustafsson och han syntes inte till någonstans. Detta berodde på att pressen blev för hård och en dag tog det stopp. Han blev inlagd på psykakuten med hjälp av sina föräldrar efter en lång tid av stress. 

– Alla såg att jag var personlighetsförändrad och de såg att jag mådde fruktansvärt dåligt. Samtidigt var det svårt för mina nära att förhålla sig det, det var så mycket som hände samtidigt, berättade han i King Magazine 2018.

Björn Gustafssons comeback i TV-rutan

Nu har det gått flera år sedan Gustafssons paus och idag är han återigen aktuell inom TV-Sverige. År 2021 var han en av huvudrollerna i serien "Alla utom vi" tillsammans med ex-flickvännen Alba August.

Därefter har han varit med i stora projekt som Netflix' dramaserie "Clark" i rollen som Clark Olofssons vän Kaj-Robert. 

I januari 2023 hade även serien "Padeldrömmar" premiär. Gustafsson spelar en av huvudrollerna Fabian, medan Erik Haag spelar den andra, Hasse.

Kärleksrelationen med Alba August

År 2019 blev Gustafsson tillsammans med dansk-svenska skådespelaren och sångerskan Alba August. De höll ihop under inspelningen av serien "Alla utom vi", men när det var dags att göra PR för serien 2021 bekräftade paret att de gått skilda vägar.

Sedan uppbrottet har Gustafsson hålt kärlekslivet privat.