Allt om Cherrie: Så mycket bättre, ålder och pojkvän

Cherrie, Sherihan Hersi.
Cherrie har fört tillbaka ljuset på svenska R&B-scenen. - Foto: Fredrik Persson/TT och Christine Olsson/TT.
Dela på Pinterest
Uppväxten i Finland, historien bakom musiken och hennes medverkan i Så mycket bättre. Vi har samlat allt du vill veta om artisten Cherrie.

R&B-stjärnan Cherrie är en svensk-somalisk artist och låtskrivare. Hon sjunger i nuläget främst på svenska, men har gjort artistsamarbeten med världsstjärnorna Stormzy och Kehlani. Cherries genombrott kom 2015 och därefter har hon fört svensk R&B tillbaka in i rampljuset. Men vi tar det från början – vem är kvinnan bakom artistnamnet Cherrie?

Cherries hela namn

Cherrie heter egentligen Sherihan Hersi

Hur gammal är Cherrie?

Cherrie föddes den 16 juni 1991 i Oslo. Det gör att hon i skrivande stund är 31 år gammal. 

Uppväxten i Finland och kopplingen till Imenella

Artistens föräldrar flydde från Somalia till Finland, men när Cherrie var tio år flyttade hon till Rinkeby tillsammans med sin mamma och lillebror bror Kalid Abdulle.

Cherrie är även släkt, närmare bestämt kusin med artisterna Imenella och Yasin

Cherries bror: K27

Förutom att kusinerna arbetar i musikbranschen, är även Cherries bror artist känd under artistnamnet K27. Han har släppt artistsamarbeten med bland andra Jireel och Einár

Pontus – Cherries pojkvän

Cherrie fann kärleken i sin producent Pontus Persson under pandemin. I en intervju med tidningen Elle från 2021 berättade hon om relationen. 

– Man är dagar och nätter i studion och vi blev kära. Det har gett mig ny energi – man älskar ju kärleken speciellt om man kan hitta den i sitt eget safe space, sa hon då till tidningen. 

Hon parets relation ser ut idag är inte känt. 

Artisten Cherrie: låtar

Cherrie är en R&B, soul och pop-artist. 2015 släppte hon genombrottssingeln "Tabanja", som handlar hon det hårda klimatet i Stockholmsförorten. Låttiteln är ett slang för vapen. Året därpå släpptes Cherrie sitt debutalbum "Sherihan" som gjorde att hon vann en Grammis för "Årets hiphop/soul" 2017. Samma år kammade hon hem "Årets hiphop/soul" på P3 Guld. 

Cherrie har släppt fyra album och släppt låtar som "Lämna han" och "VHS". Hon har gjort artistsamarbeten med bland andra Miriam Bryant och Linda Pira, men även engelska rapparen Stormzy och amerikanska artisten Kehlani.

Cherrie i Så mycket bättre 2021

2021 var Cherrie en av deltagarna i succéprogrammet Så mycket bättre, hon gjorde uppskattade tolkningar på bland annat Peter Jöbacks "Stockholm i natt" och Siw Malmkvists "Mamma är lik sin mamma". Att medverka i programmet var en självklarhet och blev ett sätt för henne att dela med sig av sitt somaliska ursprung, något hon berättade i SVT:s Kvartsamtalet.

– Att ta tillfälle i akt att visa det här familjära som man uppskattar i Så mycket bättre, men hos en somalisk familj. Jag tyckte att det var ett nice sätt att representera var jag kommer ifrån, säger hon i intervjun. 

Cherrie på Instagram

Om du är nyfiken på att se mer av Cherrie hittar du henne under användarnamnet @chvrrie, där har hon i skrivande stund över 125 000 följare. Artisten finns även på Tiktok under användarnamnet @cherriehersi, men hon är i nuläget inte aktiv på plattformen.