Femkamp på midsommar – 15 tips på lekar och tävlingar

Maxa midsommarfirandet med en hejdundrande femkamp. Vi listar några exempel på tävlingar. - Foto: Pexels och Unsplash.
Dela på Pinterest
Med en blandning av skratt, spänning och lite tävlingsanda kommer en trekamp, femkamp eller sjukamp att höja stämningen på midsommarafton. Vi listar 15 roliga lekar och tävlingar som ni kan inkludera i er midsommarkamp.

Midsommarafton vilar runt hörnet och det är hög tid att planera dagens festligheter. Att organisera en trekamp, femkamp eller kanske till och med en sjukamp är ett utmärkt sätt att få vänner och familj att umgås och ha kul tillsammans. 

Oavsett om ni vill testa era färdigheter i traditionella sporter eller prova på mer udda lekar, finns det många roliga och utmanande aktiviteter som passar för både vuxna och barn. 

15 tips på tävlingar till femkamp: 

Här är 15 förslag på utomhuslekar som är perfekta för en trekamp, femkamp eller sjukamp. Varför inte planera in en dag fylld med skratt och spänning utomhus med dina nära och kära på midsommar?

 1. Säckhoppning: Tävla i vem som kan hoppa snabbast genom att hoppa framåt i en säck på en angiven sträcka.
 2. Blixtsnabbt pusslande: Ge varje lag ett pussel och se vilket lag som kan slutföra pusslet snabbast
 3. Slangbellsrace: Två lag tävlar mot varandra genom att springa med en slangbella runt en förutbestämd bana och passerar den vidare till nästa deltagare.
 4. Ballongdans: Dansa två och två runt med en ballong mellan er utan att ballongen nuddar marken eller går sönder. Det lag som dansar längst tid vinner.
 5. Vattenbombspel: Dela upp er i två lag och tävla i att kasta vattenballonger på varandra. Det lag som träffar flest gånger vinner.
 6. Stövelkastning: Tävla i att kasta en gummistövel så långt som möjligt. Mät avståndet och se vilken deltagare som lyckas kasta längst.
 7. Äggkastning: Kasta ett ägg fram och tillbaka mellan två personer på ett visst avstånd utan att ägget går sönder. Det par som lyckas hålla ägget oskadat längst vinner.
 8. Äggrace: Gå runt en bana med en sked med ett ägg på. Det laget som klarar banan snabbast vinner. 
 9. Kubb: Spela det populära spelet Kubb där två lag tävlar mot varandra för att välta motståndarnas kubbar och till sist träffa kungen.
 10. Fotplock: Fyll en hink med vatten och lägg ner små föremål i den. Tävlande ska sedan med fötterna försöka plocka upp så många föremål som möjligt inom en viss tid.
 11. Limbo: Utmana deltagarna till att delta i en limbotävling. Spela upp musik och låt deltagarna försöka gå under en låg stav utan att röra den eller ramla. Staven sänks gradvis efter varje omgång, och den sista personen som klarar det utan att röra stavarna vinner.
 12. Minnesutmaning: Arrangera en tävling där deltagarna får studera och memorera en serie objekt eller bilder på en begränsad tid. Sedan tar du bort objekten och deltagarna ska skriva ner eller berätta så många detaljer som möjligt. Den med bäst minne vinner.
 13. Pappersflygplanstävling: Ge deltagarna möjlighet att vika och dekorera sina egna pappersflygplan. Tävla sedan i olika kategorier, som längsta flygning, precisionsträff och mest kreativ design.
 14. Klädkamp: Dela upp deltagarna i lag och ge varje lag en stor hög med kläder och accessoarer. Tävlingen går ut på att snabbt klä upp en person i laget med så många klädesplagg som möjligt på en given tid. Det lag som har flest korrekt påklädda personer vinner.
 15. Norsk fylla: Snurra 10 varv med huvudet lutat mot en pinne som nuddar marken, gå sedan en sträcka på mellan 10-20 meter och byt till nästa deltagare. Det laget som snabbast genomför stafetten vinner. 

Du kan anpassa och kombinera dem för att skapa en unik och underhållande upplevelse för dina deltagare. Kom ihåg att anpassa tävlingarna efter deltagarnas fysiska förmåga och se till att ha roligt tillsammans!