5 tips: Så kan du ta dig utomlands efter studenten

5 tips: Så kan du ta dig utomlands efter studenten
5 tips: Så kan du ta dig utomlands efter studenten. - Foto: Cameron Casey/Element5 digital/Pexels
Dela på Pinterest
Här hittar du fem härliga och spännande tips för dig som vill spendera tid utomlands efter studenten!

Att jobba utomlands efter gymnasiet är en utmärkt möjlighet att uppleva nya kulturer och bredda sin erfarenhet samtidigt som man bygger upp sin karriär. Här är fem olika sätt att jobba utomlands efter gymnasieexamen:

1. Au pair

Att arbeta som au pair är ett populärt alternativ speciellt bland unga kvinnor som vill uppleva livet i ett annat land. Samtidigt erbjuder de sina tjänster som barnvakt och hjälper till med hushållssysslor hos värdfamiljen de blir placerade hos. Det finns många olika agenturer som erbjuder au pair-program runt om i världen, USA är ett populärt resmål för svenska au pairs.

I utbyte mot ditt arbete får du kost och boende samt en liten lön. För att bli au pair behöver du oftast vara mellan 18 och 30 år gammal och ha erfarenhet av att ta hand om barn. Du behöver också ha grundläggande kunskaper i det språk som talas i det land där du ska bo. Som au pair får du en unik möjlighet att lära känna en annan kultur och språk samtidigt som du arbetar och bor med en lokal familj. Det kan vara en utmanande men också väldigt lärorik erfarenhet.

2. Säsongspersonal

Arbete som säsongspersonal i ett annat land är ett annat populärt alternativ. Inom turismbranschen finns många arbetstillfällen där man kan jobba säsongsmässigt med allt från hotellarbete till skiduthyrning. 

Det finns ofta rekryteringsföretag och jobbsajter som specialiserar sig på just säsongsanställningar utomlands. Du kan också söka direkt hos arbetsgivare som du är intresserad av. När du har fått ett jobberbjudande behöver du ansöka om arbetstillstånd eller visum beroende på vilket land du ska arbeta i. Arbetsgivaren kan oftast hjälpa dig med ansökningsprocessen och frågor kring den. Som säsongsanställd får du oftast boende och ibland även måltider från arbetsgivaren. Lönen skiftar såklart beroende på bransch och land.

3. Volontärarbete 

Att arbeta som volontär utomlands är oftast en fantastisk upplevelse där du kan hjälpa till att göra en riktig skillnad. Det finns många olika organisationer som erbjuder volontärprogram. Oftast behöver man ansöka om volontärprogrammet, och du kan förvänta dig att genomgå en utvärderingsprocess. 

Det är också viktigt att ha i åtanke att det kan finnas kulturella skillnader och språkbarriärer att hantera när du arbetar som volontär utomlands. Men med rätt attityd och förberedelse kan du uppleva en livsförändrande upplevelse samtidigt som du hjälper andra.

4. Svenskt jobb på distans

Ett alternativ för dig som vill komma utomlands kan också vara att söka jobb hos ett företag i Sverige som erbjuder arbete på distans eller har kontor i flera länder. Detta passar kanske som bäst inom EU, för dig som vill ha det så lätt som möjligt. Dessutom brukar en svensk lön fungera utmärkt i våra grannländer, och ibland även bättre än hemma.

Spanien, Portugal och Grekland har länge varit länder populära att bosätta sig för svenskar.

5. Åk på en Study Abroad termin!

Är du inte riktigt helt redo för att jobba utomlands? Då kan du alltid försöka ta dig utomlands genom att studera en eller två terminer på ett universitet! Det finns många svenska hemsidor som erbjuder hjälp och tips inför utlandsstudier och det har sedan länge varit populärt bland svenska ungdomar att ta sig iväg och studera fristående kurser.

Många av världens universitet erbjuder stöd från CSN och det kan vara ett utmärkt tillfälle för att öva på språk (fästan de allra flesta universitet erbjuder engelska kurser för internationella studenter) och testa om universitetsstudier är något för dig!

stats