Rosors betydelse – vad betyder färgen på din ros?

Vad betyder rosens färg? Vi reder ut.
Vad betyder rosens färg? Vi reder ut. - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Rosor har länge varit symboler för kärlek och uppskattning, men visste du att färgen på rosor har en specifik betydelse?

Rosor är inte bara vackra blommor som pryder våra trädgårdar och buketter. De bär också på en rik symbolik som sträcker sig över århundraden. Genom tiderna har rosor använts för att uttrycka känslor som ibland kan vara svåra att uttrycka med ord. Här är vad olika rosor kan betyda:

Röda rosor

  • Röda rosor är den universella symbolen för kärlek och passion. De har länge använts för att uttrycka djupa känslor av romantisk kärlek och önskan.

Vita rosor

  • Vita rosor symboliserar oskuld, renhet och oskuldsfull kärlek. De är ofta associerade med bröllop och nya början men kan också betyda sekretess och värdighet.

Gula rosor

  • Gula rosor står för vänskap, glädje och omtanke. De är perfekta för att fira vänskapsband eller att skicka ett meddelande av uppskattning.

Rosa rosor

  • Rosa rosor uttrycker känslor av beundran, glädje och tacksamhet. Ljusrosa rosor kan också symbolisera sötma och oskuld, medan mörkrosa rosor ofta används för att uttrycka tacksamhet.

Orange rosor

  • Orange rosor står för entusiasm, passion och önskan. De kan vara ett uttryck för fascination eller för att symbolisera en blommande romantik.

Blå rosor

  • Blå rosor är inte naturligt förekommande och kräver lite hjälp från människor för att bli blå. De symboliserar mysterium, det oåtkomliga eller det omöjliga.

Svarta rosor

  • Svarta rosor (som faktiskt är mycket mörkröda) symboliserar död, farväl och sorg. De kan dock också representera nystart och omvandling.