Ikonen Jane Birkin är död – blev 76 år gammal

Jane Birkin har avlidit.
Jane Birkin har avlidit. - Foto: AP Photo/Brynn Anderson och AP Photo/Jean Jacques Levy.
Dela på Pinterest
Skådespelaren, sångerskan och inspirationen bakom Birkinväskan, Jane Birkin, har avlidit. Birkin blev 76 år gammal.

Brittisk-franska skådespelaren och sångerskan Jane Birkin slog igenom på filmduken i Michelangelo Antonionis Blow-up – förstoringen 1966 och har sedan dess medverkan i en rad klassiska filmer. 

I slutet på 60-talet släppte hon sin första låt, Je t'aime... moi non plus, tillsammans med sin dåvarande make Serge Gainsbourg. Under de kommande åren kombinerade hon skådespeleriet med musiken och gjorde en del samarbeten med andra musiker, bland annat svenska bandet The Soundtrack of Our Lives

Jane Birkin avled i sitt hem, 76 år gammal. Det rapporterar Le Parisien

Hon lämnar barnen Kate Barry, Charlotte Gainsbourg och Lou Doillon efter sig. 

Hermès Birkin är namngiven efter Jane Birkin

Den klassiska väskmodellen "Birkin" från Hèrmes är namngiven efter ikonen Jane Birkin. Det sägs att skådespelaren tappade ut sin väska framför företagets vd och hon fick då designa sin drömväska som skulle kunna hålla alla hennes saker. 

Väskorna är mycket åtråvärda och svåra köpa. För köpa en Birkinväska är det ofta en lång väntetid, och innan man lägger vantarna på en krävs det att köparen bygger en relation med sin säljare på Hèrmes. Det gäller om man köper väskan i butik. 

Priset kan variera från 75 tusen kronor och uppemot miljoner kronor beroende på om väskan köps i butik eller i andra hand