Så tröstar du din vän som blivit dumpad – 10 värdefulla tips

- Foto: Pexels
Dela på Pinterest
Din vän har blivit dumpad och och självklart vill du trösta hen på bästa möjliga sätt. Men hur gör man egentligen? Här är några värdefulla tips på vad du ska göra och inte göra i denna känsliga situation.

Att bli dumpad kan vara bland det mest smärtsamma man kan vara med om. Att sörja ett uppbrott är helt naturligt och som vän vill man gärna finnas där och trösta på bästa möjliga sätt. Det kan dock vara svårt att balansera mellan vad man ska och inte ska säga till sin hjärtekrossade vän. Här är våra tio bästa tips till dig som vill stötta din vän genom uppbrottet på bästa sätt. 

1. Lyssna utan att döma

Att lyssna är en av de mest kraftfulla handlingarna av stöd för någon som blivit dumpad. Som hjärtekrossad letar man gärna efter en trygg plats att uttrycka sina känslor. När din vän talar ut om sina, lyssna då uppmärksamt utan att avbryta. Nicka och ge små verbala bekräftelser som "jag förstår" eller "det låter tufft". Undvik att ge råd (om det inte begärs), då råd ibland kan ibland uppfattas som dömande eller oönskade.

2. Undvik att nedvärdera ex-partnern

Även om det kan vara frestande att prata illa om den person som sårat din vän, undvik detta. Det kan få din vän att känna sig skyldig eller försvara personen, vilket bara skapar mer förvirring hos din vän. Istället för att säga något negativt om exet, fråga hur din vän känner sig eller vad de behöver just nu. Om din vän vill prata om exet, försök att hålla en neutral ton genom att till exempel säga "jag ser hur det kan ha påverkat dig" istället för att direkt kritisera exet.

3. Håll er upptagna tillsammans

Att hålla sig distraherad kan vara ett nyttigt verktyg under de första faserna av ett uppbrott. Föreslå enkla aktiviteter för din vän, det behöver inte vara något stort. En fika, en myskväll eller en shoppingrunda kan göra susen. Pressa däremot inte om det skulle vara så att din vän inte känner för en aktivitet just då. Var redo att föreslå något annat eller att helt enkelt bara sitta tillsammans.

4. Bekräfta din väns känslor

Efter ett uppbrott kan en person känna ett helt spektrum av känslor, allt från sorg till ilska till förnekelse. Det är viktigt att dessa känslor inte avfärdas. Bekräfta istället din väns känslor genom enkla uttalanden som "det är helt okej att känna så här" eller "jag kan inte ens föreställa mig hur svårt detta måste vara för dig, men jag är här för dig". Ibland behöver man helt enkelt bara få låta känslorna flöda. Ditt jobb som vän kan vara att bara finnas där med en näsduk eller en axel att gråta ut mot.

5. Hjälp din vän att sätta gränser

Om din vän känner sig frestad att kontakta sitt ex, hjälp hen att sätta gränser. Påminn om varför uppbrottet hände och att avstånd kan vara det bästa just nu. Du kan till exempel uppmuntra din vän att ta en paus från sociala medier, eller åtminstone avfölja eller blockera exet tillfälligt, för att undvika onödiga påminnelser eller impulskontakter. Förklara att avstånd kan ge din vän tid att reflektera, läka och gå vidare utan ytterligare komplikationer.

6. Pressa inte till dejter

Efter ett uppbrott kan det kännas frestande att uppmuntra din vän att omedelbart ge sig ut i dejtingdjungeln igen, men detta är inte alltid den bästa lösningen. Kom ihåg att alla läker i sin egen takt. Om din vän inte är redo att ladda ner Tinder eller börja dejta än, respektera då detta beslut. Uppmuntra istället din vän att spendera tid med att lära känna sig själv och vad de vill ha från framtida relationer.

7. Var försiktig med klischéer

Även om de är välmenande kan klischéer uppfattas som ytliga och inte särskilt hjälpsamma. Ibland är det bästa du kan göra att helt enkelt vara tyst och låta din vän uttrycka sina känslor. Istället för att luta sig tillbaka på fraser som "Det finns fler fiskar i havet", försök att ställa öppna frågor som "Hur känner du dig just nu?" för att uppmuntra din vän att uttrycka sina känslor.

8. Uppmuntra självomsorg

Självomsorg är avgörande för att läka efter ett uppbrott. Det handlar om att ta hand om sig själv både fysiskt och mentalt. Föreslå avkopplande aktiviteter för din vän, det kan vara något så enkelt som att ta ett långt bad, läsa en bok eller meditera. Även om det kan vara frestande att stanna i sängen hela dagen efter ett uppbrott, uppmuntra din vän att ta en promenad eller utföra någon annan typ av träning som kan boosta hens välbefinnande.

9. Respektera din väns behov av ensamtid

Även om det är viktigt att finnas där som stöd, kan din vän också behöva tid för sig själv för att bearbeta och reflektera över sina känslor. Om din vän drar sig undan eller uttrycker ett behov av ensamhet, ta det på allvar. stället för att gissa, fråga din vän direkt: "Behöver du lite tid för dig själv? Jag är här när du vill prata eller göra något tillsammans." Vissa kan känna skuld över att vilja vara ensamma, påminn dem om att det är helt naturligt att vilja ha tid för reflektion och återhämtning efter ett uppbrott.

10. Se det långsiktigt

Uppbrottssmärtan kan vara intensiv till en början, men med tiden kommer den att avta. Som en stödjande vän är det dock viktigt att vara där för det långa loppet. Stötta din vän genom att fira små positiva framsteg som att din vän för första gången på länge känner sig glad, eller att de beslutar sig för att börja en ny hobby. Om din vän blir frustrerad över att de inte känner sig bättre direkt, påminn din vän om att läkning är en process som tar tid och att det är okej att ha sina upp- och nedgångar.

Slutligen, kom ihåg att varje person och varje situation är unik. Vad som fungerar för en vän kanske inte fungerar för en annan. Det viktigaste är att du finns där, visar omtanke och förståelse samt erbjuder stöd på det sätt som känns mest meningsfullt för din vän.