Så mår du bra i höst – psykologernas bästa tips

Säkerhetshot mot Sverige, tillsammans med en tuffare ekonomi. I år finns fler faktorer som riskerar att ge en ökad stress inför hösten.
Säkerhetshot mot Sverige, tillsammans med en tuffare ekonomi. I år finns fler faktorer som riskerar att ge en ökad stress inför hösten. - Foto: Pexels
Dela på Pinterest
En regnig semester, följd av terrorhot och tuffa ekonomiska tider. I år finns flera faktorer som tillsammans riskerar att ge en ökad stress. Här är psykologernas bästa tips för att möta hösten, hantera oro och hitta guldkanter i tillvaron.

Hösten innebär alltid en omställning, från sommarens kravlösa tillvaro till vardag igen. Att känna sig lite nedstämd är normalt, enligt psykologen Siri Helle.

– Det är inte konstigt att man har några veckor när man är lite seg i starten och tycker att det känns trist. Men det brukar vara övergående, vilket kan vara bra att ha med sig, säger hon.

Men i år finns fler faktorer som tillsammans riskerar att ge en ökad stress.

– Man kanske är besviken på sommaren. Man kanske hade hyrt en stuga på Öland, men det blev bara regn, skit och bråk. Samtidigt är ekonomin dålig, och man känner en oro för omvärlden. Då står man med ett ganska högt stresspåslag inför hösten som ger en oro, säger Johan Waara, psykolog vid Uppsala universitet.

"Släpp det!"

Positivt är att den delen som rör väder och vind brukar glömmas bort ganska snabbt, enligt Waara. Här är det bästa rådet att helt enkelt gå vidare.

-– Släpp det! Det kanske var en skitsommar. Det är inte så mycket att göra något åt. Om du ältar det hyrda huset på Öland så missar du den härliga september som eventuellt blir.

Men en orolig omvärld med krig i Europa och ett försämrat säkerhetsläget i Sverige, tillsammans med en sämre privatekonomi kan tynga desto mer.

Boka in må-bra-aktiviteter

Hur ska man då tänka inför hösten? För att hålla oron på en rimlig nivå kan det ibland vara bra att koppla bort nyhetsflödet och ägna sig åt andra saker, tipsar Siri Helle.

– Det är bra att hålla sig uppdaterad. Men det är i sådana här tuffa tider som man mer än någonsin behöver ta sig tid för de där sakerna som laddar batterierna, som ger en energi och tillförsikt, säger hon.

Ett tips kan vara att inleda hösten med att skriva en lista på saker som man tycker om att göra.

– Inom KBT:n (kognitiv beteendeterapi) kallas det för må-bra-aktiviteter. Glädjeämnen, saker som får en på bättre humör och saker som man ser fram emot. Och sedan ser man till att boka in de sakerna, säger Helle.

Guldkant blir silverkant

Ett problem kan dock vara att man numera inte har råd med det som brukar vara guldkant på tillvaron – restaurangbesök, weekendresor, skidsemester eller en spavistelse. Här är tipset att inte bara ställa in – utan se till att ersätta aktiviteten med något annat som man faktiskt har råd med.

– Man kan göra guldkanterna till silverkanter i stället, säger Helle.

Waara tipsar om några punkter att ta med sig in i hösten: det handlar om alltifrån att inte bli passiv, till att göra saker som du mår bra av och avleda dig mentalt.

– Boka in en härlig höstgrytemiddag, kräftskiva eller surströmmingsskiva. Då är regniga juli bortblåst, säger han.

I tuffa tider kan man även bli uppslukad av sina egna problem. Ett sätt att få distans kan vara att ställa upp för andra, säger Helle.

– Det kan faktiskt göra mycket för hälsan. Att hjälpa någon att flytta, att ställa upp för någon. Det kan göra att man inte blir så insnöad.

Psykologens fem bästa tips inför hösten

1. Var observant på dig själv och andra i din omgivning, när det gäller ältande, oro och nedstämdhet.

2. Gör saker som du tycker påverkar dig positivt. Vad du gör kanske behöver anpassas beroende på nya ekonomiska ramar. Men att bjuda hem gäster, exempelvis, behöver inte kosta jättemycket. Omge dig med trevliga människor som du tycker om!

3. Bli inte passiv. Promenader, motion och sociala kontakter är viktigt.

4. Avled dig själv mentalt. Du behöver inte gå upp maniskt i all nyhetsrapportering och ta in alla detaljer.

5. Tänk på ditt eget beteende och ditt sociala ansvar. Vi kan göda varandra i en positiv eller i en negativ riktning. Hur pratar jag om saker och ting med vänner, kollegor, min partner eller mina barn?

Källa: Johan Waara, psykolog vid Uppsala universitet