Stockholms hetaste restauranger – våra 15 bästa tips!

- Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Stockholm är hem till en mängd kulinariska skatter. Men i ett överflöd av restaurangalternativ kan det vara överväldigande att försöka bestämma var man ska äta. Vi guidar dig genom några av Stockholms absolut bästa matställen – allt ifrån nya guldkorn till gamla klassiker.

Artikeln innehåller kommersiella länkar

Sugen på en god måltid ute? Stockholm erbjuder en stor skara fantastiska restauranger i olika prisklasser. Låt oss visa vägen till Stockholms, enligt oss, bästa restauranger – oavsett om du är ute efter prisvärda alternativ eller lyx i världsklass. 

(Restaurangerna är listade utan inbördes ordning)

Tips på restauranger i Stockholm 

1. Babette – restaurang i Stockholm

Babette på Roslagsgatan 6 är en liten och avslappnad kvarterskrog med sydeuropeiska smaker, otroliga pizzor och spännande viner. Menyn ändras regelbundet och läggs dagligen ut på deras Instagramkonto @restobabette. 

2. A Bowl & Plates – restaurang i Stockholm

Du hittar trevliga A Bowl & Plates på Blecktornsgränd 8 intill Mariatorget. Restaurangen satsar på vällagade bowls till lunch samt mellan- och huvudrätter med influenser från Mellanöstern och Sydamerika till middag. Fokus för menyerna ligger på att använda sig av färska råvaror i säsong, alltid med en blandning av fisk, kött och grönt. 

3. Sin Ramen – restaurang i Stockholm

Hos Tokyo-influerade Sin Ramen på Jakobsbergsgatan 23 kan du avnjuta himmelsk ramen gjord på handgjorda nudlar. Allt förbereds från grunden och varje ingrediens är noggrant utvald för att tillsammans bjuda på en oförglömlig smaksensation. Förutom ramen finns även bao buns och gyozas om du hellre föredrar det. 

4. La Boca Doce – restaurang i Stockholm

La Boca Doce på Rödbodtorget 2 bjuder på livlig atmosfär, en vibrerande matsal och en sprudlande cocktailbar. Menyn är inspirerad från Buenos Aires, särskilt från det livfulla hamnområdet La Boca – en stadsdel som speglar både Sydamerikas hjärta och Medelhavets charm.

5. Bird – restaurang i Stockholm

Du hittar restaurangen Bird både i city på Regeringsgatan 89 och på söder på Renstiernas gata 30. Precis som namnet Bird antyder, ligger fokus här på fågel. Restaurangen erbjuder streetfood-inspirerade rätter med smaker från både Asien och USA. Det är den perfekta destinationen för middagar, avkopplande afterworks och livfulla helgkvällar ackompanjerade av cocktails och krispig kyckling.

6. Solen – restaurang i Stockholm

Adam & Albins senaste tillskott, Solen, lyser upp Slakthusområdet från sin plats i Hus 26. Med visionen om att erbjuda "solens mat" bjuder duon på delikatesser såsom sprödbakad pizza, hemgjord pasta, välhängt kött och magiska bakverk.

7. Gioia – restaurang i Stockholm

Där Vasagatan möter Gamla Brogata ligger Gioia, en livfull italiensk rrestaurang med en genuin känsla. Med smaker som andas "italiensk trattoria", blandar menyn traditionella rätter med influenser från hela världen, vilket skapar en unik smakupplevelse som kan beskrivas som en internationell fusion. 

8. Bar Nîmes – restaurang i Stockholm

Bakom pärlan Bar Nîmes på Rådmansgatan 25 står Farang-krögaren Kim Öhman. Restaurangen bjuder på smaker från det italienska och sydfranska köket. Det finns både en fast meny samt specialrätter som varierar från kväll till kväll.

9. Ling Long – restaurang i Stockholm

Ling Long är en modern asiatisk restaurang inbäddad i hjärtat av Stureplan/Östermalm, närmare sagt Riddargatan 6. Inspirerad av ägaren Umurs surfresor genom Sydostasien, bjuder menyn på smaker från Bali och Singapore. Alla rätter är medelstora då tanken är att man som sällskap ska dela på ett gäng olika rätter. 

10. Hantverket – restaurang i Stockholm

Hos Hantverket på Sturegatan 15, bara ett stenkast från Stureplans liv och rörelse, möts besökaren av en överraskande kontrast. Här, mitt i hjärtat av staden, finner man en oas av lugn och avkoppling där hantverket och kreativiteten bakom rätterna i fokus. Maten lagas från grunden och är inspirerad av husmanskost med influenser från både Sverige och Europa. 

11. Riche Fenix – restaurang i Stockholm

En av Stockholms mest välkända restauranger, Riche, har fått en lillasyster på Götgatan 40 på Söder. Riche Fenix är av samma höga kvalitet som sin äldre syster, men miljön är något mer avslappnad. Menyn bjuder elegantare varianter av fingermat så som korv med bröd toppad med hummersallad eller råbiff serverad på belgisk våffla. 

12. Olli – restaurang i Stockholm

Olli är en italiensk restaurang i hjärtat av Stockholm som specialiserar sig på äkta italiensk mat, främst inspirerad från södra Italien. Olli ligger på Jakobsbergsgatan 2 och drivs av Oliver Ingrosso. Här erbjuds en à la carte-meny och en trevlig cocktaillounge där du kan sippa på drinkar före eller efter maten. 

13. Frippe – restaurang i Stockholm

I augusti öppnades dörrarna till matbaren Frippe, belägen på Nybrogatan 6. Menyn är en hyllning till Medelhavets breda och lätta smakpalett med en tydlig influens från det spanska köket. Frippe bjuder på en avslappnad miljö där menyn består små- och mellanstora rätter som enkelt kan delas.

14. Surfers – restaurang i Stockholm

Surfers på Norrlandsgatan 24 bjuder på en riktig kulinarisk resa som sträcker sig bortom det konventionella, där varje rätt är en berättelse och en fest för sinnena. Inspirerat av traditionell kinesisk matkultur, uppmanas man som sällskap att gemensamt välja ett urval av rätter som man tillsammans delar på. 

15. Dalanisse – restaurang i Stockholm

I hjärtat av Birkastan gömmer sig en pärla vid namn Dalanisse. Denna familjeägda kvarterskrog strålar av värme och genuinitet, och den representerar en kärlek till mat som är både djupt rotad i tradition och vidgad av nyfikenhet. Oavsett om du är sugen på klassisk svensk husmanskost eller lite mer moderna sydeuropeiska rätter, kommer du hitta något som passar just dig. 

16. Fotografiska

Fotografiskas restaurang står lika mycket för innovation som för hållbarhet, med en meny som är lika genomtänkt som de konstverk som grannar den. Här förvandlas säsongsbetonade och lokalt framtagna råvaror till verkliga mästerverk, där varje rätt berättar sin egen historia. I en miljö där konst möter kulinariskt hantverk erbjuder restaurangen en unik upplevelse som stimulerar alla sinnen.

Live erbjuder en middag för två på Fotografiska, klicka här för att spana in erbjudandet här!

Live it har just nu en kod för nya kunder, ange: NEWLIVEIT2023 så får du 10% på ditt köp.

Koden är giltig till: 2023-12-31