12 tips på mysiga höstaktiviteter – att göra ensam eller med vänner

Hösten är den perfekta årstiden att hitta på mysiga aktiviteter, både inomhus och utomhus.
Hösten är den perfekta årstiden att hitta på mysiga aktiviteter, både inomhus och utomhus. - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Hösten är en perfekt tid att hitta på mysiga aktiviteter, antingen ensam eller med vänner. Vad sägs om att anordna en vinprovning med vänner? Eller varför inte besöka en lokal skördefest? Här är våra 12 bästa tips för att njuta av hösten fullt ut!

1. Besök ett museum

Många museer introducerar nya utställningar under hösten. Detta är en perfekt tid att utforska kultur och historia i ett lugnare tempo, undan från sommarens folkmassor. Många museer erbjuder även temakvällar eller speciella evenemang under hösten.

2. Baka tillsammans med vänner 

Höstens skörd bjuder på äpplen, pumpor och andra godsaker. Samla några vänner och tillbringa en eftermiddag med att baka pajer, muffins eller andra läckerheter. Det smakar alltid bättre när man lagar tillsammans!

3. Film- och spelkvällar

När kvällarna blir kallare är det skönt att kura ihop sig inomhus. Välj ut några klassiska höstfilmer, eller bjud in vänner till en spelkväll med brädspel och kortspel.

4. Anordna en vinprovning

Hösten är en perfekt tid för att samlas inomhus och utforska världen av viner. Skapa en vinprovning hemma med vänner där ni testar olika sorters viner. Välj teman, som viner från ett specifikt land, druvsort eller årgång. Förbered enkla tilltugg, som ostar, kex, charkuterier och kanske lite choklad, som kompletterar vinerna ni väljer. För de som vill gå ett steg längre kan ni även skapa poängkort och betygsätta varje vin.

5. Gå en kurs 

Använd hösten som en tid för personlig utveckling. Många orter har kurser och workshops som startar på hösten, allt från matlagning till konst och musik. Detta kan du göra ensam för att skaffa dig en ny färdighet, eller tillsammans med en vän för att göra upplevelsen mer social.

6. Besök ett bokcafé

När regnet smattrar mot fönstret (som det så ofta gör under hösten), finns det inget bättre än att dyka ner i en bra bok. Bokcaféer eller lokala bibliotek är perfekta platser för detta, där du kan upptäcka nya titlar eller klassiker att försvinna i.

7. Besök en lokal skördefest eller bondemarknad

Besök en lokal skördefest eller bondemarknad för att ta del av säsongens frukter, grönsaker och hantverk. Detta är också ett utmärkt tillfälle att stödja lokala bönder och hantverkare.

8. Ordna en bokcirkel

Höstens mörkare kvällar ger en perfekt ursäkt att dyka in i en bra bok. Varför inte starta en bokcirkel tillsammans med dina vänner?

9. Gör egna ljus

När kvällarna blir mörkare, skapar ljus en mysig atmosfär i hemmet. Köp ljusmassa och några doftoljor, kanske i dofter som kanel, äpple eller pumpa, för att förstärka höstkänslan. Välj fina formar eller använd gamla ljuskoppar. Du kan även lägga till pressade löv eller kryddor i ljuset för extra dekoration.

10. Vandra i naturen

Naturen klär sig i sina mest färgstarka kläder under hösten. Ta en lugn promenad, ensam eller med vänner, genom skogen och upplev lövens skiftande nyanser. Packa med en termos med varm choklad för extra mys!

11. Utforska ett nytt kafé

Hösten är den perfekta tiden att besöka ett mysigt kafé. Testa ett nytt kafé i staden du bor i och njut av en kopp te eller kaffe, tillsammans med en bra bok eller i gott sällskap.

12. Pyssla med höstens skatter

Hösten bjuder på en mängd naturliga material att använda för pyssel. Samla fallna löv, kottar och grenar. Använd löven för att göra vackra bordsdekorationer eller pressa dem i böcker för att skapa bokmärken. Kottarna kan målas och användas som prydnader.