Därför försvinner så många program från TV4

Både "Talang" som Pär Lernström programleder, samt "Karl Fredrik på Östelren" finns bland de program som försvinner på TV4. - Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT, Johan Nilsson/TT, Fredrik Sandberg/TT,
Dela på Pinterest
Dålig ekonomi och förändrade tittarvanor tvingar TV4 att rensa bland sina program och ställa om. – Nu jobbar vi för saker som vi ser är det bästa för TV4 om två, tre, fem år, säger TV4:s innehålls- och kanaldirektör Fredrik Arefalk.

De senaste veckorna har TV4 bekräftat att åtminstone sex av kanalens populära program läggs ned eller tar en paus.

Underhållningssatsningarna "Let's dance" och "Talang", realityserien "Biggest loser", barnens "Wild kids", humorklassikern "Parlamentet" och trädgårdsprogrammet "Karl Fredrik på Österlen" stryks alla ur tablån.

Vad är det som händer på TV4?

Bakom förändringen ligger den snabba förflyttningen tittarna gör från vanlig tv till strömningstjänster. Då lockar inte vissa program lika mycket tittare som tidigare.

– Det är en beteendeförändring när man förflyttas in i streamingvärlden jämfört med den traditionella linjära världen. Viss typ av tv har svårt i den transformationen, säger TV4:s innehålls- och kanaldirektör Fredrik Arefalk till TT.

Ska se om "Let's dance" kan komma tillbaka 2025

Serier och realityprogram går bra på en strömningstjänst, medan tävlingar som avgörs "här och nu" fungerar dåligt. I kläm hamnar då program som "Let's dance" som visserligen fortfarande lockar en miljonpublik i direktsänd tv, men är dyrt att producera.

– "Let's dance" har tyvärr inte riktigt lyckats med sin digitala omställning i den mån som vi önskar. Samtidigt tappas lite publik från år till år i klassisk linjär tv.

Nu tar TV4 ett omtag och ska se om "Let's dance" kan komma tillbaka 2025

"Behöver vara där publiken finns"

För TV4 är strömningstjänsten TV4 Play livsviktig. Den relanserades i augusti efter att ha slagits samman med C More. Dit är det tänkt att tittarna ska styras när de lämnar vanlig tv.

– Det linjära tittandet blir mindre och mindre och det blir äldre och äldre över tid. Så då behöver vi vara där publiken finns, säger Fredrik Arefalk.

Sämre ekonomi på TV4

I bakgrunden finns också en sämre ekonomi. Reklamintäkterna har sjunkit och TV4 har lanserat ett stort sparpaket bland personalen.

Fredrik Arefalk säger att TV4 Play ska satsa på nyheter, inhemska dramaserier reality och underhållning. Däremot är det osäkert om Champions League-fotbollen som C More och Telia köpte blir kvar på TV4 Play efter den här säsongen.

– Vi kommenterar naturligtvis inga enskilda rättigheter. Men jag tror att det är allmänt känt att vi tycker att prisbilden är ett bekymmer. Så vi får se vad som händer helt enkelt.

TV4