Nyttigare alternativ till kanelbullar – 5 recept utan vetemjöl

Nyttigare alternativ till kanelbullar – 5 recept utan vetemjöl
Nyttiga recept på kanelbullar – tips på god fika! - Foto: Pexels, Henrik Montgomery/TT
Dela på Pinterest
Står kanelbullens dag runt hörnet eller är du bara sugen på en riktigt god fika? Då kan du med fördel ta del av följande fem nyttiga recept på fika med smak av kanelbullar.

Alla älskar kanelbullar, inte sant? Här listar vi fem olika nyttiga recept på fika att baka som smakar kanelbullar, utan vetemjöl.

1. Recept: Havre- och dadelbollar med kanelbullesmak

Ingredienser:

  • 20 dadlar, urkärnade
  • 2 dl havregryn
  • 1 tsk kanel
  • 1/2 tsk vaniljpulver
  • 1 msk smält kokosolja

Instruktioner:

  1. Blöt upp dadlarna i varmt vatten i 10 minuter.
  2. Lägg havregryn i en matberedare och kör till ett grövre mjöl.
  3. Tillsätt de blötlagda dadlarna, kanel, vaniljpulver och kokosolja.
  4. Mixa tills ingredienserna kombineras väl.
  5. Forma smeten till bollar.
  6. Låt stelna i kylskåpet i minst 30 minuter innan servering.

2. Recept: Dadel- och mandelbollar med kanelbullesmak

Ingredienser:

  • 20 dadlar, urkärnade
  • 2 dl mandlar
  • 1 tsk kanel
  • 1/2 tsk kardemumma
  • 1 msk kokosolja
  • En nypa salt

Instruktioner:

  1. Lägg dadlarna i blöt i varmt vatten i 10 minuter.
  2. Mixa mandlarna till ett grovt mjöl i en matberedare.
  3. Tillsätt de urkärnade dadlarna, kanel, kardemumma, kokosolja och salt.
  4. Mixa till en jämn smet.
  5. Forma till bollar och placera i kylskåp i 30 minuter.

3. Recept: Mandel- och kokosmjöl-kanelbullar

Ingredienser:

  • 2 dl mandelmjöl
  • 1 dl kokosmjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 3 ägg
  • 1 dl kokosmjölk
  • 2 msk smält kokosolja

Fyllning:

  • 2 tsk kanel
  • 1 msk stevia eller erytritol
  • 2 msk smält kokosolja

Instruktioner:

  1. Förvärm ugnen till 180 grader.
  2. Blanda mandelmjöl, kokosmjöl, bakpulver och salt i en skål.
  3. Tillsätt ägg, kokosmjölk och kokosolja. Rör om till en jämn smet.
  4. För fyllningen, blanda kanel, stevia och kokosolja.
  5. Rulla ut degen. Strö över fyllningen.
  6. Rulla upp degen och skär i skivor.
  7. Placera på en bakplåt och grädda i 20-25 minuter.

4. Recept: Havre- och banan-kanelbullar

Ingredienser:

  • 4 dl havregryn
  • 2 mogna bananer
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 2 ägg
  • 1 dl mandelmjölk

Fyllning:

  • 2 tsk kanel
  • 1 msk honung eller agavesirap
  • 1 msk smält smör eller kokosolja

Instruktioner:

  1. Sätt ugnen på 180 grader.
  2. Mixa havregryn till ett mjöl.
  3. Mosa bananerna och blanda med havremjölet.
  4. Tillsätt bakpulver, salt, ägg och mandelmjölk. Blanda väl.
  5. För fyllningen, kombinera kanel, honung och smält smör.
  6. Rulla ut degen och bred på fyllningen.
  7. Rulla ihop och skär i bitar.
  8. Placera på en bakplåt. Grädda i 20 minuter.

5. Bananpannkakor med kanelbullesmak

Ingredienser:

  • 2 mogna bananer
  • 2 ägg
  • 1 dl havregryn
  • 1/2 tsk bakpulver
  • 1 tsk kanel
  • 1/2 tsk kardemumma
  • En nypa salt
  • Smör eller kokosolja för stekning

Topping:

  • 1 tsk kanel
  • 1 msk honung eller lönnsirap

Instruktioner:

  1. Mosa bananerna i en skål.
  2. Tillsätt ägg och rör om.
  3. I en annan skål, blanda havregryn, bakpulver, kanel, kardemumma och salt.
  4. Kombinera de torra och våta ingredienserna.
  5. Värm en panna med lite smör eller kokosolja.
  6. Skopa upp smeten i pannan, en portion åt gången.
  7. Stek på medelvärme tills ytan bubblar, vänd sedan och stek andra sidan.

Tips på topping: Kombinera kanel med honung eller lönnsirap och ringla över de färdiga pannkakorna.