Alla älskar kanelbullar, inte sant? Här listar vi fem olika nyttiga recept på fika att baka som smakar kanelbullar, utan vetemjöl.
1. Recept: Havre- och dadelbollar med kanelbullesmak
Ingredienser:
- 20 dadlar, urkärnade
- 2 dl havregryn
- 1 tsk kanel
- 1/2 tsk vaniljpulver
- 1 msk smält kokosolja
Instruktioner:
Annons
- Blöt upp dadlarna i varmt vatten i 10 minuter.
- Lägg havregryn i en matberedare och kör till ett grövre mjöl.
- Tillsätt de blötlagda dadlarna, kanel, vaniljpulver och kokosolja.
- Mixa tills ingredienserna kombineras väl.
- Forma smeten till bollar.
- Låt stelna i kylskåpet i minst 30 minuter innan servering.
2. Recept: Dadel- och mandelbollar med kanelbullesmak
Ingredienser:
- 20 dadlar, urkärnade
- 2 dl mandlar
- 1 tsk kanel
- 1/2 tsk kardemumma
- 1 msk kokosolja
- En nypa salt
Instruktioner:
Annons
- Lägg dadlarna i blöt i varmt vatten i 10 minuter.
- Mixa mandlarna till ett grovt mjöl i en matberedare.
- Tillsätt de urkärnade dadlarna, kanel, kardemumma, kokosolja och salt.
- Mixa till en jämn smet.
- Forma till bollar och placera i kylskåp i 30 minuter.
3. Recept: Mandel- och kokosmjöl-kanelbullar
Ingredienser:
- 2 dl mandelmjöl
- 1 dl kokosmjöl
- 2 tsk bakpulver
- 1/2 tsk salt
- 3 ägg
- 1 dl kokosmjölk
- 2 msk smält kokosolja
Fyllning:
Annons
- 2 tsk kanel
- 1 msk stevia eller erytritol
- 2 msk smält kokosolja
Instruktioner:
- Förvärm ugnen till 180 grader.
- Blanda mandelmjöl, kokosmjöl, bakpulver och salt i en skål.
- Tillsätt ägg, kokosmjölk och kokosolja. Rör om till en jämn smet.
- För fyllningen, blanda kanel, stevia och kokosolja.
- Rulla ut degen. Strö över fyllningen.
- Rulla upp degen och skär i skivor.
- Placera på en bakplåt och grädda i 20-25 minuter.
4. Recept: Havre- och banan-kanelbullar
Ingredienser:
Annons
- 4 dl havregryn
- 2 mogna bananer
- 1 tsk bakpulver
- 1/2 tsk salt
- 2 ägg
- 1 dl mandelmjölk
Fyllning:
- 2 tsk kanel
- 1 msk honung eller agavesirap
- 1 msk smält smör eller kokosolja
Instruktioner:
- Sätt ugnen på 180 grader.
- Mixa havregryn till ett mjöl.
- Mosa bananerna och blanda med havremjölet.
- Tillsätt bakpulver, salt, ägg och mandelmjölk. Blanda väl.
- För fyllningen, kombinera kanel, honung och smält smör.
- Rulla ut degen och bred på fyllningen.
- Rulla ihop och skär i bitar.
- Placera på en bakplåt. Grädda i 20 minuter.
Annons
5. Bananpannkakor med kanelbullesmak
Ingredienser:
- 2 mogna bananer
- 2 ägg
- 1 dl havregryn
- 1/2 tsk bakpulver
- 1 tsk kanel
- 1/2 tsk kardemumma
- En nypa salt
- Smör eller kokosolja för stekning
Topping:
- 1 tsk kanel
- 1 msk honung eller lönnsirap
Instruktioner:
- Mosa bananerna i en skål.
- Tillsätt ägg och rör om.
- I en annan skål, blanda havregryn, bakpulver, kanel, kardemumma och salt.
- Kombinera de torra och våta ingredienserna.
- Värm en panna med lite smör eller kokosolja.
- Skopa upp smeten i pannan, en portion åt gången.
- Stek på medelvärme tills ytan bubblar, vänd sedan och stek andra sidan.
Tips på topping: Kombinera kanel med honung eller lönnsirap och ringla över de färdiga pannkakorna.