Därför känner du igen Therese i "Robinson" 2023 – knäckte kända mordfallet

therese-robinson
Therese Tang är en av deltagarna i årets Robinson. - Foto: TV4/Daniel Sahlberg
Dela på Pinterest
Det har blivit dags för ett nytt gäng deltagare att testa sina överlevnadskunskaper i TV4:s "Robinson". En av de tävlande är Therese Tang, som blev rikskänd för att vara den som på egen hand löste det omtalade "Förlösamordet".

TV4:s underhållningsprogram "Robinson" är igång med ytterligare en säsong som väntas bjuda på den vanliga mixen av intriger, allianser och överlevnadsdrama. Men ibland dyker det upp deltagare som sticker ut lite extra. I år är det Therese Tang, 41, som inte bara har överlevnad i den ödsliga naturen på sin meritlista – hon har nämligen också löst ett av Sveriges mest omtalade mordfall: "Förlösamordet". 

Therese Tang löste omtalade "Förlösamordet"

"Förlösamordet" var ett mycket svårt fall i svensk kriminalhistoria. För de som inte minns, sköts 63-åriga Göran Lundblad till döds i sitt eget hem. Kroppen hittades två år senare på en åker inte långt från hans hus. Tillsammans med pojkvännen Martin Törnbladdömdes Görans dotter Sara Lundblad för att ha haft ihjäl sin pappa.

Det var Therese Tang, som vid tidpunkten var engagerad i Missing People, som fick Martin Törnblad att erkänna mordet. Hennes tillvägagångssätt var att bekanta sig med honom i samband med att hans och flickvännens förhållande började knaka. Hennes inspelningar av erkännandet gjorde att man kunde döma paret för mordet.

Hennes insats gjorde henne till rikskändis och hon har bland annat delat med sig av sin berättelse i boken "Hur man löser ett spaningsmord: Therese Tangs berättelse", som senare blev till dramaserien "Mörkt hjärta".

Hyllas av Leif GW för sin insats

Det var dock inte alla som var nöjda med de metoder som Therese Tang tog till för att lösa mordet. Hon fick vid tidpunkten nämligen kritik från poliskåren för sina "egna spaningar". Men brottsexperten Leif GW Persson står på hennes sida och har tidigare hyllat Therese för hennes arbete med "Förlösamordet" i podcasten "Spår" från 2017. Där berättar han att han är övertygad om att fallet fortfarande skulle vara olöst om det inte vore för henne. 

– Det som är märkligt med det här fallet är att det är en privatperson som klarar upp det genom något som kan beskrivas som egna spaningar. Det är ovanligt och hade det inte varit för den här personen så är jag övertygad om att det fortfarande hade varit ouppklarat, säger Leif GW Persson i podcasten.