Skarp kritik mot TV4 – efter Pär Lernströms olagliga agerande i Idol 2023

idol-2023
Ett inslag med Pär Lernström i TV4:s Idol får tittarna att ifrågasätta kanalen. - Foto: Mikaela Landeström/TT, Christine Olsson/TT
Dela på Pinterest
Idol 2023 är tillbaka i tv-rutan och i förra veckan gick säsongens första fredagsfinal av stapeln. Under programmet visades dock ett inslag som fick tittarna att reagera och rikta skarp kritik mot TV4.

Idol 2023 är igång med en ny säsong och i förra veckan var det premiär för de livesända fredagsfinalerna. Pär Lernström, 43, är programledare även i år och vid sin sida har han Amie Bramme Sey, 36, som tagit över som sidekick efter Anis Don Demina, 30.

Men programmet har redan hunnit stöta på kontrovers. Ett särskilt inslag som sändes under den första fredagsfinalen har framkallat starka reaktioner hos tittarna som nu riktar sin kritik mot TV4.

Tittarna rasar mot TV4: "Vad sänder det ut för budskap?"

I det förinspelade inslaget syns Pär Lernström köra bil samtidigt som han filmar Amie Bramme Sey, som dansar på trottoaren. Inslaget har väckt starka reaktioner hos tittarna, eftersom det är olagligt att använda mobiltelefonen under körning enligt den lag som trädde i kraft 2018.

”Mobil och annan kommunikationsutrustning i motordrivna fordon får bara användas om det inte påverkar körningen på ett trafikfarligt sätt. Föraren får inte hålla utrustningen i handen”, går att läsa hos polisen.  

På sociala medier, specifikt TV4:s Facebook-sida, strömmar kommentarer in från tittarna. Där riktar de sin kritik mot kanalen och menar att programmet borde ha varit mer medvetna om de potentiella riskerna med inslaget.

En tittare kommenterar: ”Är det okej att köra bil och filma med mobilen i handen som Pär gjorde när Idol började ikväll?”

"HALLÅÅÅ... man får inte köra bil och använda MOBIL...", skriver en annan.

"TV4 visar att det är OK att köra bil samtidigt som man filmar med mobilen, vilket är olagligt. Vad sänder det ut för budskap TV4?", kommenterar en tredje.

TV4:s svar på kritiken: "Både olagligt och olämpligt"

Malin Knave, exekutiv producent för Idol, har svarat på kritiken i en kommentar till Nyheter24: 

”Givetvis är det både olagligt och olämpligt att använda mobilen vid bilkörning. Det är ingenting vi vill uppmana till. Sketchen i fredagens program genomfördes i ett avspärrat område med vakter. De medverkande i klippet var alla en del av fredagens sändning och det hela genomfördes med stor säkerhet.”