Julia Frändfors kritik mot poddgalan: "Vi är inkvoterade"

julia-frändfors
Julia Frändfors utgör ena halvan av "Daddy issues", tillsammans med Julia Lyskova. - Foto: Sara Von Porat, STELLA Pictures/Jari Kantola
Dela på Pinterest
Guldörat är poddarnas motsvarighet till tv:s Kristallen. Men galan har fått skarp kritik, bland annat av Julia Frändfors, som i år är nominerad i kategorin "årets podd".

Julia Frändfors, 35, driver de två poddarna "Daddy issues" och "Rullar vi?". Den förstnämnda, som hon har tillsammans med Julia Lyskova, är nominerad till årets podd på Guldörat. Men konkurrensen är stenhård. I samma kategori finns nämligen "Alex och Sigges podcast" och "Ursäkta", två av Sveriges mest lyssnade poddar.

– För att man ska vinna måste man posta något om det varje dag, göra en helt egen kampanj i princip. Eller ha en följarskara som Bianca Ingrosso, säger Julia. 

Julia Frändfors: "Riggat"

TT: Vad tror du om era chanser?

– Jag kan garantera att vi inte vinner.

Guldörat anordnas av den ideella föreningen Radioakademin. Tre av priserna, årets podd, årets programledare podd och årets programledare radio, nomineras av de egna bolagen och vinnaren röstas fram. Resterande kategorier bedöms av externa jurys.

Under fjolårets gala tog Julia Frändfors offentligt ställning mot galans fördelning av priser.

– Jag ställde mig upp och ropade att det var riggat, eftersom det bara var Sveriges Radio-poddar som vann. Sedan stormade jag ut.

Vill ha större bredd på nomineringar

TT: Hur kändes det att bli nominerade i år?

– Det var inte så att jag skrek rakt ut direkt. Det kändes som att vi hade blivit inkvoterade.

Julia Frändfors efterlyser en förändring, inte bara i fördelningen av priser utan även en större bredd när det gäller nomineringarna.

– Jag har hört att de har tagit med sig min kritik in i juryarbetet och jag hoppas verkligen att det inte bara är SR-poddar som vinner i år. Men de behöver skaffa sig bättre koll. De nominerar inte de poddar som det snackas mest om just nu. "Rullar vi?" är inte ens nominerad. Det är absurt.