"Framing Britney Spears" – här är allt som har hänt

Dela på Pinterest
Dokumentären "Framing Britney Spears" tar oss igenom Britneys barndom, karriär och hennes sammanbrott som ledde till att hon sedan 2008 är omyndigförklarad och fast i sin pappas förmyndarskap. Har du inte hängt med? Här är allt som har hänt!

Dokumentären Framing Britney Spears som släpptes i början av februari 2021 har knappast gått en levande själ obemärkt förbi. Dokumentären skildrar Britneys väg till toppen, störtdyket ner mot botten 2008 samt åren som följt sedan dess. 39 år gammal står Britney ännu under sin pappas kontroll – om än endast delvis sedan en tid tillbaka. Vad var det som hände egentligen? Här förklarar vi!

Handlingen av Framing Britney Spears

Framing Britney Spears tar oss igenom Britneys barndom, karriär som en världsartist ständigt jagad av paparazzifotografer, uppträdanden, föräldraskap, psykisk ohälsa som kulminerade i ett sammanbrott som hela världen tog del av. Dokumentären belyser #freebritney-rörelsen samt förmyndarskapet som hennes pappa Jamie haft sedan hon omyndigförklarades 2008.

Britneys pappa blir "tillfällig" förmyndare

Dokumentären som är producerad av New York Times innehåller bland annat intervjuer med Britney där hon pressats med sexistiska frågor, ifrågasatts i rollen som mamma och även anklagats för att ha krossat Justin Timberlakes hjärta. Man får även en inblick i händelserna som ledde till att Britneys pappa Jamie Spears utsågs till Britneys ”tillfälliga” förmyndare. Detta skedde efter hennes offentliga sammanbrott 2008. Alla minns säkerligen när Britney rakade av sig håret och attackerade en paparazzis bil med ett paraply. Därefter lades popstjärnan in för psykiatrisk vård och förlorade även rätten att bestämma över sitt eget liv. 

Britney bestrider förmyndarskapet

I dokumentären vittnar flera personer om att Britneys pappa Jamie Spears var frånvarande under hennes tidiga del av karriären. Före detta marknadsföringschefen på Britneys skivbolag, Kim Kaiman, som är en av personerna som varit en del av Britneys framgångssaga säger i dokumentären: "Det enda som Jamie någonsin sa till mig var: Min dotter kommer att bli så rik att hon kommer köpa mig en båt.”

Sedan 2008 har Britneys pappa Jamie haft fullmakt att bestämma över sin dotters ekonomi (cirka 590 miljoner svenska kronor), affärer, hälsobeslut och privatliv. Under 2019 avsade sig Jamie förmyndarskapet på grund av egna hälsoskäl. Då lämnade en av Britneys advokater in ett dokument till domstolen där det stod att ”Britney Spears är starkt emot att Jamie återvänder som förmyndare”. Dock så återupptog Jamie förmyndarskapet igen 2020 efter att Britney förlorat i rätten.

Free Britney-rörelsen startas

Den började, som så många andra rörelser gör idag, med en protest. Protesten skedde utanför West Hollywood City Hall den 22 april 2019. En grupp av Britney-fans hade samlats med skyltar med texterna #FreeBritney och ”The Truth Will Free Her”. Där och då var agendan för dessa skyltar oklar för resten av världen vad eller vem Britney egentligen skulle befrias från. Idag är det inga tvivel om vad fansen menade med sina skyltar.

Jamie Spears nekas full kontroll över tillgångarna

I dokumentärfilmen Framing Britney Spears fastställs att Britneys önskan är att pappa Jamie ska tas bort som hennes förmyndare. Någon vecka efter att dokumentären släppts så beslutar en domare i USA att Britneys pappa inte längre får ha full kontroll över hennes tillgångar. Istället måste han ha fortsatt delat förmyndarskap med kapitalförvaltningsbolaget Bessemer Trust, som anlitades i november 2020.

Vad som händer nu återstår att se, men frågorna är många. Den största av dem alla är om och när Britney Spears ska slippa ur förmyndarskapet och äntligen åter få ta kontrollen över sitt eget liv? 

Vill du se "Framing Britney" så finns den bland annat att streama på TV4play samt Cmore!

Artikelbild: Ringo Chiu/Shutterstock

Mer:

Disney+ Star – alla nya filmer och serier

Bra dokumentärer på SVT, Netflix och discovery+