Varför firar vi midsommar i Sverige? Allt om midsommaraftons historia

Midsommaraftons historia.
Varför firar vi midsommar i Sverige? Här är allt du måste veta om midsommaraftons historia. - Foto: Hasse Holmberg / TT och Unsplash
Dela på Pinterest
Midsommar är en av de största högtiderna i Sverige, men varför firar vi det egentligen? Och är det sant att midsommarstången är en fallossymbol?

Midsommaraftons historia

Från början var midsommar inte en stor festlig högtid som kretsade runt snapsvisor, sill och dans. Midsommardagen var en kyrkohögtid som tillägnades åt Johannes döparen.

Midsommarnatten har tidigare ansetts vara en magisk natt, full av övernaturliga väsen och krafter som idag kan återspeglas i traditionen av att lägga sju sorters blommor under kudden. Historiskt sett var midsommar en brytpunkt i arbetsåret för bönderna, men också ett firande av vårens växtlighet. Det var såklart även en kyrklig högtid som i sig var värt sitt firande!

Midsommar idag

Från kyrkohögtid till festhelg. Ja hur hände det egentligen? Efter midsommar stängde flera industrier ner under sommaren. Det innebar en längre ledighet för de flesta svenskarna, vilket såklart ledde till fest.

Än idag är midsommar en symbol för ledighet och sommar vilket man självklart vill fira med sina nära och kära!

Vilka datum firar man midsommar på?

Under den tiden som midsommardagen var Johannes Döparens högtid firade man den 24 juni. Midsommaraftons fasta datum var därmed den 23 juni fram till mitten av 1900-talet. Idag är midsommarafton alltid på en fredag någon gång mellan 20-26 juni. Det bestämdes under 50-talet för att underlätta arbetsveckan.

Varför har vi en midsommarstång?

Ja, midsommarstången är en riktigt konstig grej. Många tror att det representerar en fallossymbol, men det stämmer inte menar Nordiska Muséet. Tolkningen av att midsommarstången skulle vara en fallos nämns ingenstans i deras arkivkällor.

Enligt dem kom midsommarstången, eller majstången som det kallades förr, till Sverige från Tyskland under medeltiden.

Läs mer om midsommaraftons historia här!


Visste du att midsommarafton inte är en röd dag? Se hur det funkar med ledigheten i videon nedanför.

Mer:

Är man ledig på midsommar? Läs allt om röda dagar 2019 här!