2018-02-26 09:38

Bli mer positiv steg 8: Sluta känn efter om du mår dåligt

- Foto: Copyright 2018. All rights reserved.

Hej på er, ny vecka = ny utmaning! Vi kör direkt pang på.

Den här veckan tänker jag att vi fortsätter på ett spår jag snackade om lite i podden. Att man allt oftare uppmanas att ställa sig frågan: "Hur mår jag egentligen?". Jag tror många associerar själva frågan med att slutsatsen ska vara att man egentligen mår dåligt.

Själva frågan bäddar liksom för att du ska hitta något som känns fel. Och du kommer garanterat hitta något. Jag menar vem har inte något som får dem att må dåligt?

Jag har EN miljard saker som jag mår skit över. Jobbiga minnen från förr som kommer till mig innan jag ska somna, saker idag som stressar och får mig att känna mig otillräcklig och dålig och tankar på framtiden som gör att jag får ångest.

Men jag har också EN miljard saker som jag mår som en kung av. Fina minnen från allt kul jag upplevt genom åren och en stärkande känsla då jag faktiskt vunnit över all skit jag gått igenom. Att jag kanske inte är felfri idag, men fett grym på allt jag ger mig fan på. Och att vad som än sker i framtiden så kommer jag äga den.

Vad jag försöker göra är att inte känna efter om jag egentligen mår dåligt. Jag försöker aktivt blocka negativa tankar. Genom att inte lyssna på poddar där folk pratar om sin ångest, vilket i sin tur gör att jag börjar gräva i min. Jag tänker inte tillbaka på jobbiga situationer från förr utan jag försöker göra saker som får mig må bra här och nu.

Exempelvis lyssna på Morgonpasset i p3 som får mig att garva istället för en jobbig podd som provocerar mig eller får mig att gräva i mina jobbigaste tankar. Det kanske hjälper vissa, och om du mår bra av det så är det rätt för dig. Men inte för mig.

Givetvis låter jag mig må skit ibland. Om någon frågar "Hur mår du egentligen?" och jag är ledsen så tillåter jag såklart mig själv att vara det. Men flera gånger har jag kommit på mig själv med må bra att svara "Bra" men sen inte nöja mig med det utan tänka efter om det egentligen är dåligt.

Det är viktigt att reflektera och tänka efter, men det är också viktigt att bara få må bra utan att ifrågasätta det och gräva i sig själv efter negativa saker.

Vill ni få en bättre inblick i hur mina tankar går i det här, och höra vad Sara tycker om min teori så borde ni lyssna på veckans podd som ni hittar HÄR!

Sen vill jag en extra gång pusha för att om du lider av psykisk ohälsa/är deprimerad/mm eller kanske aldrig upplever att du faktiskt mår bra 100% så tycker jag att du borde ringa din vårdcentral IDAG och boka in en tid. Gör det nu, obv är du uppkopplad. Googla upp numret till din vårdcentral och ring. Nu nu nu!