1. "Ida tjänar mer än mig och vi har lika mycket ansvar"
Det här kan du bränna dig på om det kan vara så att Ida har uppgifter eller ansvarsområden som du inte vet om. Det är superbra att du har koll på vad dina kollegor tjänar så du vet vad du kan tänkas kräva. Men motivera alltid din löneökning med inviduella bedrifter.
2. "Jag behöver mer pengar för att klara mig ekonomiskt"
Försök att motivera din löneökning med vilka egenskaper och kvalitéer du har som anställd, som gör att de behöver höja din lön. Snarare än att du behöver högre lön av dem för att få din privatekonomi att gå ihop.
3. "Om jag inte får högre lön så slutar jag"
Det här knepet kan vara effektivt, MEN tänk över det ordentligt innan du säger det här. Tomma hot ökar inte dina chanser till högre lön i framtiden, så det finns en risk att du bränner dina chanser rejält genom att säga det här.
4. "Jag vet att det har gått trögt på senaste, men för några månader sen..."
Vi har alla våra toppar och dalar, försök planera in en topp nära din löneförhandling och bestäm dig för att göra ett grymt bra jobb varje dag inför detta. Om du själv känner att du gett järnet så kommer du gå in i samtalet med bättre självförtroende och din chef kommer ha din grymma insats i närminnet.
5. "Jag vill höja min lön till (en summa som du tror/tycker att du är värd)
Kolla upp vad snittlönen för din titel är, hör runt med kollegorna och fråga vad de tjänar och kom in till lönesamtalet påläst och förberedd. Det ger ett seriöst intryck och du får en större chans att få igenom ditt förslag.
Mer:
Vill du utbilda dig hos oss i sommar? Sök till Summercamp 2018!