Ta reda på vad du borde utbilda dig till – genom fyra enkla steg

- Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Snart är det dags att söka utbildningar – men hur vet man egentligen vilken utbildning som passar en bäst? Här är fyra steg som kan hjälpa dig komma till insikt innan du söker.

1. Vad tycker du är roligt här i livet?

Försök tänk bort vilka jobb som kommer finnas om fem år, vilka jobb som ger högst lön eller vad alla andra tycker och tänker. Om du ska lägga ner flera år och massor av pengar på en utbildning – till ett yrke du kommer jobba med i ca 50 år så är det viktigt att du också tycker det är roligt. Det är ju trots allt till jobbet som åtta timmar av din vakna tid går åt till.

2. Stirra dig inte blind på utbildningens namn

Gå inte bara på namnet av utbildningar när du väljer ett program. Kolla in vilka kurser de läser under programmets gång. Det kan vara stor skillnad på två utbildningar med liknande eller samma namn beroende på vilka kurser som ingår. Så gör en ordentlig research innan du väljer någon utbildning bara för att den låter bra på namnet.

3. Boka en träff med en studievägledare

De flesta universitet har en studievägledare som du kan kontakta och be om råd och vägledning. Ta vara på det och boka in en tid för att få mer information.

4. Prata med elever som går utbildningen nu – och personer som gått utbildningen och jobbar idag

På de flesta utbildningars hemsidor så finns det intervjuer med tidigare studenter och och om du kontaktar den programansvariga så kan du säkert få kontaktuppgifter till någon student som kan berätta om hur det faktiskt är att gå utbildningen – och vad som händer efteråt.

Mer:

Från dröm till verklighet – så tar du första steget

5 argument du aldrig ska säga till din chef om du vill ha löneökning