Så förbereder du dig inför högskoleprovet på bästa sätt

- Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Vill du träna och förbereda dig inför högskoleprovet 2018? Vi har frågat coachen Annika Blyckertz som ger sina bästa tips.

På lördag, 14 april, är det dags för årets första högskoleprov. I år är det 76 395 personer anmälda till provet och för många är det en extra eller enda chans till att bli antagen till drömutbildningen.

Därför är det verkligen en bra idé att förbereda sig ordentligt och träna inför den stora dagen.

Vi har pratat med Annika Blyckertz, coach och pressansvarig på högskoleprovguiden, som ger sina bästa tips inför provdagen. Hon säger till Modette att det är viktigt att förbereda sig ordentligt, och att det finns mycket du kan göra på egen hand.

– Genom att repetera grundläggande matematik, öva upp ditt ordförråd och träna på gamla högskoleprov kommer du mycket närmare ditt mål, säger hon.

På högskoleprovguidens hemsida (som ni hittar här) finns gamla högskoleprov från år 2000 och framåt där du kan testa dig själv.

– Svara på alla frågor (det är bättre att gissa än att inte svara alls, man får inga minuspoäng). Fastna inte utan markera svårare frågor och ta dem sist. Se till att hinna föra över alla svar till svarshäftet, säger hon.

Men det finns även något annat du ska tänka på, och det kanske det viktigaste av allt.

– Ha kul och släpp ångesten. Gör ditt bästa, men kom ihåg att det kommer en ny chans om ett halvår, säger hon.

I ett pressmeddelande skriver även högskoleprovguiden att självförtroende är a och o när man ska prestera, så att boosta sig själv innan är ett vinnande koncept.

"Självförtroende är a och o när man ska prestera, och det är därför viktigt att du har en bra känsla när du skriva provet. Gör en spellista med låtar du blir peppad av, välj bekväma kläder till provdagen, fixa favoritsnacks till rasterna o.s.v. Skapa positiva rutiner och se fram emot provdagen", skriver de i ett pressmeddelande.

Gilla Modette på Facebook!