5 saker du måste göra på jobbet innan du går på semester

Dator
Är det snart dags för ledighet? - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Är det snart dags för ledighet? Då borde du börja förbereda dig redan nu. För det finns vissa saker du behöver göra på jobbet redan innan semestern drar igång.

Börja varva ner i tid

Det är vanligt att man kör hela vägen in i kaklet innan semestern, då allt möjligt ska hinnas med. Men det är inte hälsosamt. Är du superstressad när du går på semester så kommer du garanterat bli sjuk, vara för trött och inte få den där semestern du faktiskt förtjänar. Börja därför varva ner redan någon vecka eller veckor innan du går på semester.

Avsluta projekt

Försök avsluta alla projekt du arbetar med just nu innan du går på semester. Då kommer du kunna släppa jobbet lite lättare och komma tillbaka för nya härliga projekt. Ta inte på dig något nytt veckan då du går på semester – låt det vänta till efteråt. 

Sätt autosvar på mejlen

Ett enkelt autosvar är "Hej, jag är på semester och är åter på kontoret xx/xx". Det underlättar både för dig och avsändaren, då du inte kommer känna samma press att svara på mejlet och avsändaren förstår varför svaret dröjer.

Kommunicera med jobbet

Vi alla är olika och det gäller såklart även när det kommer till semester. Berätta för din arbetsgivare eller kollegor hur du vill ha din semester. Vill du inte bli störd alls? Vill du ändå ha lite koll? Får dina kollegor höra av sig? Kommer du ha koll på mejlen? Prata om allt det innan det är dags att gå på ledighet. 

Bildkälla: Unsplash

Gör en överlämning

Kommer din arbetsgivare ta in en vikarie för dig? Eller kommer någon annan på jobbet ta dina uppgifter när du är på semester? Skriv en bra överlämning till den personen, så att både du och din arbetsplats kan känna er lugna att jobbet blir gjort – trots att du inte är där.


Är du egentligen ämnad för att göra något annat än det du jobbar med idag? Här är fem tecken på att du verkligen borde säga upp dig och byta jobb. Se mer i videon.

Mer:

Så vänjer du din kropp att vakna utan alarm

Gilla Modette på Facebook!