Här är störst chans att få jobb – om du inte har utbildning

- Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Att hitta rätt yrke är inte det lättaste och det är hög konkurrens om många. Men det finns en del yrken som det finns brist inom. Vi har tagit reda på vilka.

Har du nyligen tagit studenten eller letar efter ett nytt jobb som inte kräver någon högre utbildning? Enligt en rapport som Arbetsförmedligen gjorde i början av 2018 har det kommit fram inom vilka yrken och branscher du har störst chans att få jobb. Bedömningen är gjord för 2018 och fem år framöver.

Bildkälla: Unsplash

De yrken inom övriga utbildningsnivåer som det är minst konkurrens om 2018 är jobb som lastbilsförare, murare, golvläggare, takmontör, snickare, kock samt de undersköterska inom hemtjänst och på äldreboende.

Bildkälla: Unsplash

Fem år framöver ser listan på jobb som det är minst konkurrens om ungefär likadan ut som den gör idag. Utan en högskoleutbildning kommer det även då vara enklare att få jobb som lastbilsförare, golvläggare, kock samt undersköterska och jobb inom hemtjänst och på äldreboende. Däremot har det tillkommit några yrken på listan som det kommer vara brist på arbetskraft inom om fem år. De yrkena är nämligen tandsköterska, medicinsk sekreterare samt buss- och spårvagnsförare. 

Bildkälla: Unsplash

Det finns även en lista på yrken som inte kräver någon högre utbildning än gymnasieutbildning som det i dagsläget är högst konkurrens inom. Butikssäljare, kontorsreceptionist, marknads- och försäljningsassistent, reklamutdelare, tidningsdistributör, vaktmästare och inköps- och orderassistenter är alla yrken som har överskott på arbetskraft 2018.

Vill du veta flera yrken som fanns med på listan? Kolla i videon ovan om du vill veta ytterligare tio stycken.

Läs mer:

Här är de hetaste jobben killar kan ha – enligt tjejer