7 frågor du bör ställa dig själv – innan din arbetsintervju

Street style work
7 frågor som du bör ställa dig själv innan arbetsintervjun. - Foto: Stella Pictures & Unsplash
Dela på Pinterest
Har du precis tagit examen och ska på arbetsintervju för ditt första och riktiga heltidsjobb? Eller söker du en ny tjänst inom ett annat företag? Då bör du ställa dig själv några frågor innan intervjun.

Om jag får tjänsten, skulle jag vakna och vara glad över att jag ska till jobbet?

Är ditt svar på denna ja? Bra! Om du tvekar på ditt svar kan det innebära att du inte är hundra procent säker på om det är en tjänst och ett företag som du skulle kunna trivas på. Det är inte meningen att du ska vakna på morgonen med en klump i magen redan första arbetsveckan.

Det finns några frågor du borde ställa dig själv innan din arbetsintervju. Bildkälla: Unsplash

Varför söker jag denna tjänst?

Söker du jobbet bara för att du är illa tvungen?  Är det en temporär lösning som inte är relaterad till dina karriärmål? Eller söker du för att du verkligen vill ha det och kan investera dig i företag? Om du söker det endast för att du ska ha ett jobb eller på grund av att du kanske kan tänka dig att arbeta där så verkar det inte som att du är helt övertygad om att det är ett arbete du vill ha.

Tror jag på företaget? 

Har du en framtidstro på företaget? Om du har svårt för att se en framtid där kan det bli problematiskt längre fram. Bara för att du tror på företaget innebär det inte att du ska jobba där tills du går i pension, men det är viktigt att du ser en viss framtid innan du börjar. Resten får tiden avgöra.

Vad är fördelarna?

Fråga dig själv vad som är fördelarna med tjänsten och vad du får ut av att tacka ja till den om det skulle bli aktuellt.

Hur kan jag hjälpa företaget att nå deras mål?

Under varje intervju ställs denna frågan. Vad kan du bidra med till företaget? Arbetsgivaren vill att du ska svara på vad du kan bidra med och hur du kan hjälpa företaget i fråga att nå deras mål. Försök att ta reda på företagets mål relativt tidigt så att du under intervjun kan besvara hur du kan hjälpa dem.

Är jag den de söker?

Vad söker företaget för kunskaper och erfarenheter hos den de anställer? Om du skulle få frågan "Är du den vi söker?" under intervjun, kommer du lättare kunna besvara den dels genom att du är informerad om vem det är de söker men även om du är den specifika de söker. 

Är jag genuint intresserad av företaget och tjänsten? 

Detta är en av de viktigaste frågorna som du bör ställa dig själv innan en arbetsintervju. Är du inte intresserad av företaget överhuvudtaget? Vill du ha tjänsten endast för att den låter lockande trots att du inte är ett dugg intresserad av arbetsuppgifterna?  Då kanske du ska låta någon som faktiskt är det få chansen till en intervju.

Kom ihåg att läsa på om företaget

Genom att läsa på om företaget innan intervjun är du ännu mer informerad om vem det är som de söker. Om du gör research på företaget kommer du dessutom även att ha lättare för att besvara de frågor som du får under intervjun. 

Läs mer:

4 saker som händer när du har ett jobb du älskar