5 knep som ger dig bättre fokus när du pluggar eller jobbar hemma

Pluggfokus
Knepen som ger dig ett bättre fokus när det är dags att plugga. - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Pluggar eller jobbar du hemma, som många andra just nu? Här är några enkla saker att tänka på under dagen som förhoppningvis hjälper dig att hitta lite bättre fokus.

Steg 1. Stäng av mobilen

Det viktigaste och det absolut första du borde göra är att stänga av din mobil när du ska plugga. Det är väldigt lätt att bli distraherad av ett sms, en notis från Snapchat, Instagram eller Twitter. När du pluggar se till att ha mobilen avstängd i ett annat rum och sätt igång den när du tar en paus.

När du ska plugga kan det vara bra att börja med att stänga av mobilen. Bildkälla: Unsplash

Steg 2. Strukturera upp dina uppgifter

Börja sedan med att strukturera upp ditt plugg. Vad är viktigast? Vad kommer ta längst tid? Om du strukturerar upp det kommer det bli betydligt lättare att se vad som faktiskt behövs göras med en gång. Det är lätt hänt att vi sätter krav på oss själva att vi ska hinna med allt så fort som möjligt, men när du strukturerar upp det kommer du få en klar bild på vad som är viktigast. 

Steg 3. Sätt dig på ett ställe som du kan koncentrera dig på

Vissa dagar har vi jättelätt för att koncentrera oss och får mycket plugg gjort. Medan vi andra dagar är helt lost och sitter mest inne på Youtube och kollar på vloggar. Det är helt normalt, men en bra förutsättning om du vill få bättre fokus är att sätta dig på ett ställe där du vet att du kan koncentrera dig. 

Välj en plats i hemmet som du associerar med fokus och koncentration. Till exempel är det smart att låta sängen vara en pluggfri plats som istället erbjuder vila och lugn.

Steg 4. Ta små pauser

Ingen människa kan koncentrera sig på samma bok eller dokument en hel dag, det är typ omöjligt. Visste du att du bör ta små pauser då och då? Sätt upp ett schema där du pluggar i exempelvis 45 minuter och har en paus på 15 minuter. Din koncentration kommer bli betydligt bättre, prova! 

Steg 5. Dela upp plugget i olika sessioner

Samtidigt som du bör strukturera dina uppgifter bör du dela upp plugget i olika sessioner. Även om du har strukturerat upp vad som behövs göras under dagen så kan det ändå kännas som ett berg av måsten som ger dig ångest. Dela upp det du behöver skriva och läsa i olika sessioner. På två timmar ska du ha läst ett visst antal sidor och resterande två timmar kanske du ska sammanfatta det du läst.

Har du precis börjat plugga och kan checka av punkterna i videon nedan?