Bli effektiv på jobbet – med fem enkla steg

En tjej som sitter med sin dator
En bättre självkänsla på jobbet gör dig mer produktiv - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
Självkänslan är nyckeln till mycket. För att vi ska kunna leverera på jobbet är det viktigt att vi tror på oss själva.

Försök att inte tänka negativa tankar om dig själv

Det är lättare sagt än gjort när man väl är i den negativa cirkeln med dåliga tankar om sig själv. Men i den mån det går, försök att undvika tankarna när dem väl kommer. Tänk inte på att du gör ett dåligt jobb och straffa dig inte för att du inte hunnit med allt du skulle göra. Vi är inte mer än människor, och ingen är perfekt. Så när de negativa tankarna kommer, försök slå bort dem och tänk på hur grym du är som faktiskt har det jobbet du har. 

Negativa tankar hjälper inte din självkänsla. Bildkälla: Unsplash

Sätt upp ett mål och nå det

Vi mår bättre när vi når våra mål och vår självkänsla får då en skjuts i rätt riktning. Därför bör du sätta mål, det kan vara allt från dagliga mål till ett mål du ska ha nått under året. Om det är kortsiktiga mål du sätter bör du inte sätta dem allt för höga, det är bättre att ta ministeg och nå alla mål istället för att sätta de skyhöga målen som är kämpiga redan från början. 

Undvik att jämföra dig med andra

När vi har en låg självkänsla är det ännu lättare att vi jämför oss med alla andra. Allt vi ser och hör är bättre än det vi själva gör. Men det finns ingenting som dränerar oss mer på energi än att jämföra sig med alla andra. Visste du att du blir mindre produktiv och effektiv på jobbet när du håller på och jämför ditt arbete med någon annans.

Istället för att jämföra dig med andra bör ni arbeta som ett team. Bildkälla: Unsplash

Sträck på dig

Det låter kanske som det tråkigaste tipset men fake it till' you make it. Sträck på dig, var stolt över det jobb du gör och tänk på hur grym du är som har det jobbet du har. Strunta i vad alla andra gör och tänker, du blir inte lyckligare av det. 

Se det inte som ett misslyckande

Se aldrig det du gör på jobbet som ett misslyckande. Du kanske inte nådde målet du skulle ha nått eller du blev kanske inte klar med den sista arbetsuppgiften. Men vet du vad? Det är inga misslyckande utan det är snarare lärdomar. Till nästa gång vet du att du kanske kommer behöva lägga på en extra växel för att bli klar i tid eller så får du sätta lägre mål. Men det är aldrig misslyckande!

Det är knepigt med självförtroendet och ibland kan vi behöva lite hjälp på vägen för att bli vän med oss själva. Kolla i videon nedan där vi listar fyra steg till ett bättre självförtroende.