Modettes chefredaktör: Så klättrar du snabbt i karriären

En bild på allmenacka och Lisa Billinger.
Modettes chefredaktör Lisa Billinger ger sina bästa tips på hur du klättrar i karriären snabbt. - Foto: Lisa Billinger och Unsplash
Dela på Pinterest
Modettes chefredaktör Lisa Billinger ger sina bästa tips på hur du klättrar snabbt i karriären.

Att klättra snabbt i sin karriär är det många som vill, men finns det en genväg till framgång?

Mitt spontana svar är ja, självklart kan du gasa på för att boosta din karriär och det finns några enkla knep som kan ge dig en skjuts.

1. Var prestigelös

Prestige kan hämma dig från att ta dig an nya uppgifter och jobberfarenheter. Sök alltid efter vad ett uppdrag, en titel eller arbetsplats faktiskt ger dig – inte hur tjusigt det låter när någon säger det.

2. Ta för dig

Många jobbar stenhårt och hoppas på att deras chef ska komma med nya, bättre uppdrag. Men varför vänta och hoppas på att någon ska se dig? Gör dig synlig! Kom med egna idéer och säg rakt ut om du vill ha utökade ansvarsområden eller förtroenden.

3. Ha tur och tajming

Allt handlar egentligen om tajming. Och visst, det handlar till stor del om tur. Att någon slutar när du börjar eller att du befinner dig på rätt plats vid rätt tillfälle. Men du kan öka dina chanser för att tajmingen ska klicka genom att utsätta dig för fler risker. Chanser kommer sällan till den som sitter på kammaren och väntar.

4. Bygg en hållbar grund

En sak jag inte förstår är varför alla, inklusive jag själv, ska ha så himla bråttom och klättra i karriären snabbt. Det är svårt för oss Millennials att bortse från alla andras framgångssagor som vi ständigt blir matade med.

Miljonbolag, chefstitlar och välbetalda jobb.

Jag har nyss fyllt 24 år och har under tre år jobbat inom det område som jag vill göra karriär inom. Om jag skulle gå i pension enligt den svenska snittåldern har jag 41 år kvar i yrkeslivet. 

Förtioett år.

Jag har 94% kvar av mitt yrkesliv. Vad fasen stressar jag, och alla andra i min ålder för? Det är viktigare att man under dessa unga år bygger en stabil grund som håller resterande nittiofyra procent av ens yrkesliv.

Så om du vill växa fort och klättra snabbt i karriären så borde du först sätta perspektiv på hur snabbt som egentligen är snabbt.