Män talar dubbelt så mycket än kvinnor i Oscarsnominerade filmerna

Lady Gaga, Danai Gurira och Emma Stone medverkar alla i Oscarsnominerade filmer i år. Foto: Stella Pictures - Foto: Foto: Stella Pictures
Dela på Pinterest
Snart är det dags för årets mest hyllade gala - Oscarsgalan. Men hur jämlikt är det egentligen mellan könen på filmduken? En undersökning av Cereati har tagit reda på svaret.

Natten till måndagen den 25 februari 2019 är det äntligen dags för årets mest prestigefyllda och hyllade pris att delas ut. Vinnaren av "Bästa Film" på Oscarsgalan i Los Angeles kommer då avslöjas. Något som dock har uppmärksammats är bristen på jämlikhet när det kommer till hur mycket män respektive kvinnor får tala i de nominerade filmerna.

Cereati har gjort en undersökning som visar att genomsnittet av den kvinnliga taltiden endast är 29 procent inom de nominerade filmerna i kategorin. Det tyder på att män än idag tillåts tala mer än dubbelt så mycket som kvinnor på vita dukens största, mest hyllade filmer. 

I filmen "Green Book" får kvinnor ta ytterst lite plats enligt undersökningen av Cereati. Foto: Cereati

På bilden ovan ges en överblick över hur mycket kvinnor får komma till tals och det är två filmer som står ut: "Roma" och "The Favourite". Roma har hela 90 procent kvinnlig taltid samtidigt som The Favourite har 69 procent kvinnlig taltid. De resterande filmerna håller sig rejält under 50 procent-gränsen, något som tyvärr inte är så nytt...

I den hyllade filmen "A Star Is Born" som spelas av Lady Gaga och Bradley Cooper är den kvinnliga taltiden endast 36 procent (och då är ändå en av huvudrollerna en kvinna...)

Vilken film som vinner återstår att se natten till måndag. Tyvärr kommer det dock krävas mer än en vinst för att vi ska se en förändring i statistiken. Men något som är säkert är att vi inte ger upp hoppet om att kvinnor ska synas och höras – precis lika mycket som män.


Minns du glammiga Oscarsgalan 2017? I videon nedan ser du hur kändisarna såg ut på röda mattan.

Mer:

Här är allt från röda mattan under Oscarsgalan 2018

Tyck till: 5 snyggaste outfitsen från Oscars