Melodifestivalen går med minus – så mycket kostar det avgiftsbetalarna

Så mycket kostar Melodifestivalen varje timme
Så mycket kostar Melodifestivalen – varje timme - Foto: Stella Pictures
Dela på Pinterest
Melodifestivalen 2019 börjar lida mot sitt slut och notan för kalaset kommer gå på flera miljoner som vi svenskar får betala för.

Under flera veckor har vi fått följa årets största musiktävling i rutan. Att hålla i en sådan stor och uppmärksammad produktion är inte gratis. Trots sponsorer och pengar från avgiftsbetalare så går Melodifestivalen minus.

Melodifestivalen är den största underhållningsproduktionen som görs av SVT. Exakt hur mycket produktionen kostar vill de inte helt avslöja, men de kan ge en ungefärlig summa som avgiftsbetalarna lägger per timme.

– Precis som när det gäller våra andra stora produktioner och evenemang så berättar vi gärna om vilka våra partners är och hur vi samarbetar, men vi uppger vi inte hur mycket en produktion kostar eller vad det står i våra avtal. Det är den affärssekretess vi följer, skriver Peter Nyrén som är programbeställare på SVT på sin blogg.

Han berättar även att SVT inte tjänar några pengar på Melodifestivalen, utan att de går minus på programmet.

Hur mycket kostar Melodifestivalen för avgiftsbetalarna?

– SVT tjänar inte pengar på att göra Melodifestivalen, utan kostnaderna är större än intäkterna. Kostnaden för avgiftsbetalarna ligger på ungefär 2,5 miljoner kronor per timme, skriver Peter på bloggen.

Till skillnad från andra program som produceras och sänds på SVT tar man in sponsorer och samarbetspartners. Melodifestivalen 2019 har Coca-Cola, Coop, Elon, Marabou och Toyota som huvudsponsorer.


Melodifestivalen har pågått i flera årtionden och har genom åren levererat hits som vi nynnar på än idag. Vi har listat alla artister och låtar som vunnit tävlingen sedan 70-talet – och du känner antagligen igen flera låtar än vad du kanske tror. Se vilka bidrag du minns i videon nedanför.

Mer:

Alla svenska vinnare i melodifestivalen någonsin – vilka låtar minns du?