Fem lätta tips till dig som vill börja spara pengar

Fem lätta spartips
Fem lätta spartips - Foto: Kelly Sikkema/Maxim Ilyahov/Unsplash
Dela på Pinterest
Här hittar du fem lätta tips på hur du kan komma igång och bibehålla ditt sparande. Dessa passar för både den oerfarne spararen och den som gjort det länge. Läs och kom igång!

Pengar är en ständig oro för många, speciellt under det rådande världsläget. Att ha en stabil ekonomi kan underlätta vardagen på fler sätt än bara ekonomiskt, det kan även minska psykisk stress och ångest. Men det är inte alltid lätt att spara och det kan vara ännu svårare att ta det första steget till att börja.

Behöver du hjälp att komma igång med ditt sparande som så många andra, då kan du ta hjälp av dessa fem tips som ger dig en bra grund att stå på!

1. Skapa en budget

Ta reda på hur mycket du har råd att spendera varje månad efter att ha betalat alla dina räkningar och fasta utgifter. Genom att skapa en budget kommer du att ha en klar översikt över dina inkomster och utgifter.

Gör en mall i din dator som du lätt kan komma åt och redigera när det behövs. Bocka sedan av varje månad och skriv upp var du vill att dina pengar ska gå. Du kan även göra kategorier för dina nöjen där du lägger in till exempel hur mycket som får gå åt till shopping, utemat och andra nöjen.

2. Automatisera ditt sparande

Sätt upp en automatisk överföring varje månad för att överföra en viss summa pengar till ditt sparkonto. På så sätt kommer du att spara pengar utan att ens behöva tänka på det.

Det finns massor av pålitliga appar att ladda ner som gör det lätt för dig att komma igång. Sök upp vilken som passar dig bäst, läs på och börja spara!

3. Undvik onödiga utgifter

Försök att undvika onödiga utgifter, som att äta ute eller köpa dyra kläder. Tänk igenom dina inköp och ställ dig frågan om du verkligen behöver det. Ofta blir det utemat när vi är trötta och har slut på ork, men du kanske egentligen har ett paket pasta hemma som går minst lika bra att tillaga.

Se till att handla hem sådant som är lätt att laga under lata dagar och fall inte för hur lättillgängligt allt är.

4. Jämför priser

Innan du köper något är det bästa du kan göra att jämföra priser. Du kommer att förvånas över hur mycket av du köper förmodligen går att hitta billigare på andra ställen. Det kan innebära både mat- som klädbutiker. Kolla veckans erbjudanden i dina lokala mataffärer, använd hemsidor på nätet som jämför priser på det du vill shoppa och leta efter rabattkoder!

5. Be om hjälp

Ett av de bästa tipsen är att faktiskt be om hjälp, speciellt om du är någon som tycker det är väldigt svårt att hålla i dina pengar.

Tips:

  • Gå ihop med en vän och utmana varandra i att spara, eller bara gör det tillsammans.
  • Gå till din bank! De vill mer än gärna hjälpa till och du behöver aldrig skämmas för hur mycket eller lite du har på ditt konto. De finns där för att hjälpa dig.

Läs mer:

21 enkla knep för att spara pengar

Nästa artikel
Årshoroskop 2023