Lilla Stockholmsguiden

1 av 6
- Foto: grill.se
2 av 6
- Foto: Modette
3 av 6
- Foto: lerouge.se av Åke E:son Lindman
4 av 6
- Foto: Modette
5 av 6
- Foto: Modette
6 av 6
- Foto: Modette
Dela på Pinterest
Modette delar med sig av sina sex favoritställen i Stockholm.

Restaurang Grill

Melker Anderssons Grill på  är definitivt ett måste för dig som vill ha det där lilla extra i upplevelse så väl som i matväg. Restaurangen är uppdelad i 8 fantastiska avdelningar, alla med den ballaste och mest vågade inredning i stan. Slå dig ner inne i "jaktstugan" vid ett träbord eller njut av den nerdämpade belysningen i "bordellen" bland franska provdockor och rött sammet.

Snacka över en kaffe, häng i baren eller ät en tre-rätters middag och bli omhändertagen av ställets minst sagt skickliga och trevliga personal.  Maten är givetvis grillad och är inspirerad från världens alla hörn. Att rekommendera är restaurangens välkända tonfisk som grillas direkt på bordet. Drottninggatan 89

Acne Archive

Torsgatan 53 hittar vi Acnes egna outlet som är förvånansvärt välsorterat och ger samma känsla som att gå in på Acnes egna presskontor. Här finns plagg och skor ur tidigare kollektioner och är ett bra tips för dig som letar efter något ur ett utgående sortiment, eller för dig som bara vill göra ett bra köp. Här kan du även hitta ett par schysta vintage jeans, många omsydda och lappade för hand. Priserna är runt 50 procent längre än i butik och gör därför Acne Archive till en riktig guldgruva. 

Le Bar Rouge

Le Bar Rouge är en fransk bar belägen i en av Stockholms mest omtyckta restauranger, Brasserie Le Rouge. Stället är ännu ett mästervärk av Melker Andersson och är definitivt i en klass för sig. Ta dig ett glas eller ät något lätt i en atmosfär a la France som tar dig direkt till Moulin Rouge. Tunga tyger, fransar och guld fixar känslan som bjuder in till en stämningsfull miljö med en rutinerad publik. Prova en av ställets alla franska cocktails eller njut av en rejäl punsch över lite barhäng i ett av stans mest häpnadsväckande barer.  Österlånggatan 17, Gamla stan.

Morfar Ginko

Mellan Mariatorget och Stockholms södra hittar vi baren Morfar Ginko med dess neonlysande skyltar. Vägg i vägg ligger restaurangen Pappa Ray Ray med egen ingång men med samma meny som Ginko. De båda ställena sammanflätas sedan i de bakre rummen.

Ginko är ett givet val för dig som vill ta en öl med vännerna eller bara vill ta en spontan Afterwork i en grym lokal med New York känsla. Trots en aning avskiljt läge är det nära till Södermalms pulserande uteliv några gator bort.

På menyn hittar vi allt från Moules Frites till halstrad röding. Prisklassen är inte speciellt hög i förhållande till vad som serveras och mest prisvärt är Ginkos cheesburgare som är en av stans bästa. Under sommartid finns en härlig innergård till förfogande och ibland anordnas quiz och pingiskvällar. Åldersgränsen är 20 år på vardagar men 23 på helger. Vill du inta söderatmosfären så är det absolut Morfar Ginko du ska bege dig till.

Swedenborgsgatan 13, Södermalm

Moderna Museet, Skeppsholmen

Ett stenkast från det centralt belägna Grand Hotell ligger Skeppsholmen som är en lugn oas mitt i stan. Här finns många platser värda ett besök och en av dem är Moderna Museet som har något för alla. Mängder av tavlor och skulpturer i flera olika stilar visas upp i stora ljusa rum. Det finns också ett Café och en Shop med designböcker, mängder av vykort och fantasifulla presenter till både vuxna och barn. För en prisvärd hundring fås en kulturell dos och en upplevelse som slår det mesta.

Lite längre ut på ön ligger det nyrenoverade Hotell Skeppsholmen som  bjuder på en mysig stämning, otrolig mat i restaurangen och en hotellfrukost som man verkligen inte blir besviken på. Rummen ger en lyxig men mysig känsla och är fräscht designade. Personalen är otroligt trevlig och hjälpsam och man känner sig riktigt välkommen här. Med sin närhet till centrum är detta ett perfekt val om du bara stannar i Stockholm någon dag och vill se staden från sin allra bästa sida.

Exercisplan, Skeppsholmen

Il Caffé

Mitt i hjärtat av Söder hittar vi det trendiga Sofo området (South of Folkungagatan) runt om Nytorget. Här trängs hippa secondhandbutiker med restauranger och caféer. Ett av dem är Il Caffé som efter många år på kungsholmen nu även öppnat på Söder i det tidigare välbesökta Svarta Kaffe:s lokaler på södermannagatan.

Här får du kvalitetskaffe av trevliga baristor och goda stenugnsbakade mackor eller kardemummabullar från bageriet Fabrique som ligger i samma lokal. Som gäst får man en lugn plats med flera små rum där man gärna stannar länge. Då gratis internet uppkoppling erbjuds så blandas kompishäng med jobb och MacBooks runt om borden på Il Caffé, ett guldkorn som du inte får missa om du besöker Södermalm i Stockholm.

Södermannagatan 23, Södermalm

 

Text av: Jenny Fredin och Fanny Sandh.