Baka ditt eget julgodis

Kokosgodis.
1 av 4
Kokosgodis. - Foto: varagodasterecept.blogg.se
Nougatrutor.
2 av 4
Nougatrutor. - Foto: tinasjul.blogspot.com
Chokladtryffel.
3 av 4
Chokladtryffel. - Foto: recept.nu
Mintkyssar.
4 av 4
Mintkyssar. - Foto: husmans.blogg.se
Dela på Pinterest
Lussekatter, knäck och ischoklad i sin ära men visst är det kul att prova på något annat för en gångs skull. Känslan av att samla ihop sina vänner i advent för att baka julgodis är slående och vi på Modette har letat fram våra allra bästa recept.

Kokosgodis

50 gram margarin
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl strösocker
2 dl vispgrädde
200 gram kokosflingor
200 gram ljus eller mörk blockchoklad

Blanda margarin, sirap, socker och grädde i en kastrull och koka i cirka 5 minuter.

Ta bort kastrullen från plattan och rör i kokosflingorna. Bred ut smeten på ett smörpapper och låt stelna i kylskåpet i cirka 2,5 timma. Skär sedan massan i fyrkantiga bitar och vänd dem i smält choklad. Förvara svalt.

 

Chokladtryffel

200 gram mörk choklad
1 dl vispgrädde
2 msk av din favoritlikör om så önskas
1,5 msk kakao för garnering

Bryt chokladen i bitar. Koka upp grädden, ta bort från plattan och blanda runt chokladen tills det blir till en jämn smet. Här kan du hälla i likören om du vill ha tryfflarna smaksatta. Häll smeten i en form och låt stelna i rumstemperatur. Skär den sedan i fyrkanter och forma till kulor i händerna som du sedan rullar i kakaon. Förvara i kylskåpet.

Tips för dig som inte vill ha en likörsmak på tryfflarna är att finkrossa ett gäng Mariannekarameller som smaksättning. Skippa i så fall också kakaon och använd dig av vit choklad som garnering.

 

Nougatrutor, ca 40 stycken
300 gram smör
9 dl havregryn
2 dl sötmandel
1 tsk bakpulver
2 dl socker
1 st ägg
200 gram nougat

Smält smöret i en kastrull och blanda i havregrynen. Låt blandningen dra sig medan du hackar mandeln som sedan blandas med bakpulver och socker. Vispa ägget i en annan skål och vänd ner mandelblandningen försiktigt. Rör sedan ner det i kastrullen med havregryn och blanda runt.

Häll smeten i en långpanna på cirka 20x30 cm klädd i bakplåtspapper och grädda i 225 grader i 15 minuter. Hyvla sedan nougaten över kakan när den fortfarande varm och skär den i bitar så fort den har svalnat.

 

Mintkyssar, ca 50 stycken
3 dl florsocker
1,5 msk glykos
0,75 dl vatten
0,5 tsk ättikssprit
9 droppar pepparmintsolja
75 gram mörk choklad
Termometer

Blanda florsocker, glykos, vatten och ättiksprit i en kastrull och koka blandningen i ca 10 minuter till 115 grader. Häll sedan smeten i en oljad skål och låt den svalna i 15 minuter.

Tillsätt pepparmintsoljan och rör runt tills massan vitnar. Klicka sedan upp smeten på bakplåtspapper i storlek av en femkrona och lägg en klick smält choklad i mitten på vardera bit. Låt svalna.

 

Lycka till med julbaket!

Text: Fanny Sandh