Kokosgodis
50 gram margarin
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl strösocker
2 dl vispgrädde
200 gram kokosflingor
200 gram ljus eller mörk blockchoklad
Blanda margarin, sirap, socker och grädde i en kastrull och koka i cirka 5 minuter.
Ta bort kastrullen från plattan och rör i kokosflingorna. Bred ut smeten på ett smörpapper och låt stelna i kylskåpet i cirka 2,5 timma. Skär sedan massan i fyrkantiga bitar och vänd dem i smält choklad. Förvara svalt.
Chokladtryffel
200 gram mörk choklad
1 dl vispgrädde
2 msk av din favoritlikör om så önskas
1,5 msk kakao för garnering
Bryt chokladen i bitar. Koka upp grädden, ta bort från plattan och blanda runt chokladen tills det blir till en jämn smet. Här kan du hälla i likören om du vill ha tryfflarna smaksatta. Häll smeten i en form och låt stelna i rumstemperatur. Skär den sedan i fyrkanter och forma till kulor i händerna som du sedan rullar i kakaon. Förvara i kylskåpet.
Tips för dig som inte vill ha en likörsmak på tryfflarna är att finkrossa ett gäng Mariannekarameller som smaksättning. Skippa i så fall också kakaon och använd dig av vit choklad som garnering.
Nougatrutor, ca 40 stycken
300 gram smör
9 dl havregryn
2 dl sötmandel
1 tsk bakpulver
2 dl socker
1 st ägg
200 gram nougat
Smält smöret i en kastrull och blanda i havregrynen. Låt blandningen dra sig medan du hackar mandeln som sedan blandas med bakpulver och socker. Vispa ägget i en annan skål och vänd ner mandelblandningen försiktigt. Rör sedan ner det i kastrullen med havregryn och blanda runt.
Häll smeten i en långpanna på cirka 20x30 cm klädd i bakplåtspapper och grädda i 225 grader i 15 minuter. Hyvla sedan nougaten över kakan när den fortfarande varm och skär den i bitar så fort den har svalnat.
Mintkyssar, ca 50 stycken
3 dl florsocker
1,5 msk glykos
0,75 dl vatten
0,5 tsk ättikssprit
9 droppar pepparmintsolja
75 gram mörk choklad
Termometer
Blanda florsocker, glykos, vatten och ättiksprit i en kastrull och koka blandningen i ca 10 minuter till 115 grader. Häll sedan smeten i en oljad skål och låt den svalna i 15 minuter.
Tillsätt pepparmintsoljan och rör runt tills massan vitnar. Klicka sedan upp smeten på bakplåtspapper i storlek av en femkrona och lägg en klick smält choklad i mitten på vardera bit. Låt svalna.
Lycka till med julbaket!
Text: Fanny Sandh