Som besökare på Modette samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Mest läst

Baka ditt eget julgodis

1 av 4

Kokosgodis.

2 av 4

Nougatrutor.

3 av 4

Chokladtryffel.

4 av 4

Mintkyssar.

Dela på Pinterest
Lussekatter, knäck och ischoklad i sin ära men visst är det kul att prova på något annat för en gångs skull. Känslan av att samla ihop sina vänner i advent för att baka julgodis är slående och vi på Modette har letat fram våra allra bästa recept.

Kokosgodis

50 gram margarin
0,5 dl ljus sirap
0,5 dl strösocker
2 dl vispgrädde
200 gram kokosflingor
200 gram ljus eller mörk blockchoklad

Blanda margarin, sirap, socker och grädde i en kastrull och koka i cirka 5 minuter.

Ta bort kastrullen från plattan och rör i kokosflingorna. Bred ut smeten på ett smörpapper och låt stelna i kylskåpet i cirka 2,5 timma. Skär sedan massan i fyrkantiga bitar och vänd dem i smält choklad. Förvara svalt.

 

Chokladtryffel

200 gram mörk choklad
1 dl vispgrädde
2 msk av din favoritlikör om så önskas
1,5 msk kakao för garnering

Bryt chokladen i bitar. Koka upp grädden, ta bort från plattan och blanda runt chokladen tills det blir till en jämn smet. Här kan du hälla i likören om du vill ha tryfflarna smaksatta. Häll smeten i en form och låt stelna i rumstemperatur. Skär den sedan i fyrkanter och forma till kulor i händerna som du sedan rullar i kakaon. Förvara i kylskåpet.

Tips för dig som inte vill ha en likörsmak på tryfflarna är att finkrossa ett gäng Mariannekarameller som smaksättning. Skippa i så fall också kakaon och använd dig av vit choklad som garnering.

 

Nougatrutor, ca 40 stycken
300 gram smör
9 dl havregryn
2 dl sötmandel
1 tsk bakpulver
2 dl socker
1 st ägg
200 gram nougat

Smält smöret i en kastrull och blanda i havregrynen. Låt blandningen dra sig medan du hackar mandeln som sedan blandas med bakpulver och socker. Vispa ägget i en annan skål och vänd ner mandelblandningen försiktigt. Rör sedan ner det i kastrullen med havregryn och blanda runt.

Häll smeten i en långpanna på cirka 20x30 cm klädd i bakplåtspapper och grädda i 225 grader i 15 minuter. Hyvla sedan nougaten över kakan när den fortfarande varm och skär den i bitar så fort den har svalnat.

 

Mintkyssar, ca 50 stycken
3 dl florsocker
1,5 msk glykos
0,75 dl vatten
0,5 tsk ättikssprit
9 droppar pepparmintsolja
75 gram mörk choklad
Termometer

Blanda florsocker, glykos, vatten och ättiksprit i en kastrull och koka blandningen i ca 10 minuter till 115 grader. Häll sedan smeten i en oljad skål och låt den svalna i 15 minuter.

Tillsätt pepparmintsoljan och rör runt tills massan vitnar. Klicka sedan upp smeten på bakplåtspapper i storlek av en femkrona och lägg en klick smält choklad i mitten på vardera bit. Låt svalna.

 

Lycka till med julbaket!

Text: Fanny Sandh