Sju långfilmer du inte får missa

- Foto: Foto: All over press
Dela på Pinterest
Den här månaden har Modettes Rosanna valt ut sina sju favoritfilmer. Vilken är din?

Napoleon Dynamnite

Staden Idahos troligen största tönt heter Napoleon Dynamite, han bor tillsammans med sin farmor, bror och deras lama Tina. Själv tycker Napoleon att han är tuff, har fluffigt rödblont afro med brillor och tycker om att teckna. Hans bror tillbringar största sin tid på internet för att hitta brudar, han e ungefär lika ”cool” som Napoleon. Tillsammans med Pedro, Napoleons bästa vän, bestämmer de sig för att vinna studentpresidentvalet över skolans populära men elaka Summer. En helt klart sevärd film.


Lost in Translation

Bob Harris och Charlotte är två Amerikaner i Tokyo. Bob är en skådespelare som är i Tokyo för att spela in en reklamvideo för en whisky. Charlotte är en ung kvinna som följt med sin pojkvän till Tokyo på grund av hans jobb. Han jobbar som fotograf och är arbetsnarkoman, vilket gör att Charlotte inte har mycket för sig om dagarna. En natt kan inte Charlotte sova, hon går ner till hotellets bar och träffar Bob Harris. De båda är som borttappade själar i den annorlunda kulturen och blir genast bra vänner. Trots åldersskillnaden, har de mycket gemensamt och börjar utforska Tokyos pulserande storstadsliv. Så småningom börjar en känslomässig laddning att uppstå emellan dem när de upptäcker Tokyo och varandra. En fantastisk rulle som alla måste se.


Coffee And Cigarettes

Coffee and cigarettes är en film, eller elva stycken fina svartvita kortfilmer om människor som på olika sätt diskuterar sina liv övert en kaffe och cigg. Heta och intressanta diskussioner som koffein, Paris på tjugotalet och användandet av nikotin som ett insektmedel. Romantisk och alldeles underbar.


Atonement

Året är 1935 på sommarens varmaste dag, står 13-åriga Briony Tallis i fönstret i sitt rum och ser sin äldre syster Cecilia ta av sig kläderna och dyka ner i trädgårdens fontän, mitt framför ögonen på deras barndomsvän Robbie Turner.Det blir upptakten till en skrämmande dag, och innan dagen är slut så kommer livet av dessa tre ungdomar att ha förändras för alltid. Riktigt spännande.


The Shining

En författare, Jack Torrance och hans familj tar ett jobb som en lågsäsong vaktmästare på ett isolerat hotell i fjällen. Hans lilla son har en förmåga att se saker från det förflutna och i framtiden, till exempel olika spöken som finns på hotellet. Strax efter att familjen bosätter sig i hotellet bryter det ut till snöstorm, Jack, hans son och fru blir instängda på det stora hotellet. Jack blir småningom påverkad av en övernaturlig närvaro, han blir galen och försöker ta livet av sin fru och son.


Eternal Sunshine of The Spotless Mind

En kall vintermorgon får Joel en impuls och tar tåget ut till Long Island och vandrar på stranden.Han ringer till jobbet och sjukskriver sig, han har ingen aning om varför. Han träffar Clementine, de börjar snacka. Dom är varandras motsatser, han är blyg och deprimerad, hon är impulsiv och glad på livet. Dom är inte perfekta för varandra med känner en samhörighet till varandra. Efter att ha umgåtts i 2 år har Clementine tröttnat och raderar Joel ur sitt minne. Joel blir förtvivlad och bestämmer sig för att göra samma sak men när teknikerna tränger in allt längre tillbaka i tiden och minnerna blir allt lyckligare ångrar han sig. För om han tar bort alla minnena av Clementine och deras relation tar han ju även bort en del av sig själv.


Disco Pigs

Pig och Runt, är berättelsen om två osympatiska tonåringar som är födda på exakt samma dag i Dublin. Ända sen födseln har de två varit bästa vänner. Deras vänskap är så extrem att de föraktar allting och alla andra människor runt omkring sig. De tror att de är bättre än alla andra och lever i en fantasivärld. Dom kallar sig för Kungen och Drottningen. De mobbar människor omkring sig och stjäl alkohol bland annat. Dock sker det dramatiska förändringar för dem då Runts föräldrar fått nog av deras beteende och bestämmer sig för att skicka henne till en specialskola där hon kan skaffa sig en framtid långt ifrån sin vän Pig. Pig blir förtvivlad, han kan inte leva utan Runt. Han bestämmer sig för att leta efter Runt. Frågan är då om hon vill komma tillbaka till deras lilla värld om han hittar henne.

Text av: Rosanna Lundström