Julia: "Hälften av mig vill bara ha kaos"

1 av 13
- Foto: Foto: Ingrid Andersson
2 av 13
- Foto: Foto: Ingrid Andersson
3 av 13
- Foto: Foto: Ingrid Andersson
4 av 13
- Foto: Foto: Ingrid Andersson
5 av 13
- Foto: Foto: Ingrid Andersson
6 av 13
- Foto: Foto: Ingrid Andersson
7 av 13
- Foto: Foto: Ingrid Andersson
8 av 13
- Foto: Foto: Ingrid Andersson
9 av 13
- Foto: Foto: Ingrid Andersson
10 av 13
- Foto: Foto: Ingrid Andersson
11 av 13
- Foto: Foto: Ingrid Andersson
12 av 13
- Foto: Foto: Ingrid Andersson
Klicka vidare i bildspelet för att se Julias utställning!
13 av 13
Klicka vidare i bildspelet för att se Julias utställning! - Foto: Foto: Ingrid Andersson
Dela på Pinterest
Julia Koistinen är en 20-årig designer från Stockholm, senast aktuell med Art Project 35. Amanda passade på att ställa några frågor under hennes utställning på Awesome Rags.

Hur startade ditt intresse för design och konst, och hur lärde du dig att skapa det?
- Redan som liten älskade jag kreativt skapande. Det hela utvecklades senare till mitt yrke. Jag började med att läsa linjen Mode/design på gymnasiet, gick på modeteckningskurser, kompletterade med kurser i sömnad på Folkuniversitetet, gick en del kurser på Stockholms Tillskärarakademi, hamnade plötsligt på Beckmans ett år och nu sitter jag precis och broderar på en pärltopp till Carola

Hur växte din personliga stil fram och vad inspirerar dig?
- Har alltid tyckt om det klassiska, stilfulla, samtidigt som ena hälften av mig bara vill ha kaos. Å ena sidan är det skönt med ett lugnt, stilrent formspråk (typ mörka kavajer med välskräddade axlar, eller en simpelt skuren beige klänning utan diverse detaljer) samtidigt som jag älskar mycket av allt - färger, blanda material, paljetter och brodyrer. Ibland ser jag det som ett hinder, fast egentligen är det väl mer av en fördel att behärska både det välskräddat klassiska samt det där lite mer konstnärliga.

Kan du berätta lite om Julia Koistinen som företag?
- Just nu jobbar jag främst med privata klienter, det är allt från privatpersoner till folk synliga i media, eller olika produktioner, exempelvis musikvideos eller plagg till uppträdanden. Jag designar främst limited edition plagg och tanken är att kunden får ett unikt plagg med rätt personliga mått och tyger. För det mesta hjälper jag även klienterna med styling, så som att välja skor, handväska, smink & smycken - detta eftersom jag alltid har som ambition att uppnå en sammanhållen helhetslook och känsla. Utöver detta säljer jag några få utvalda klänningar i Maruschka De Margós butik på Biblioteksgatan 7.

Och din nya utställning/kollektion, vad är tanken bakom?
- Art projekt 35 på Awesome Rags är mitt senaste projekt. Det är något mer kommersiella plagg än vad jag vanligtvis ägnar mig åt. Showpiecen är svårburna, delvis på grund av människohåret, men resten av kollektionen är "everyday high fashion" som jag brukar kalla det. Tanken är att den ska vara lättillgänglig för allmänheten. Art Project 35 handlar främst om att ifrågasätta varför det finns fördomar kring olika hårfärger. Varför ses den blonda som mindre kompetent, brunetten som mer intelligent, den rödhåriga som mer känslosam? Hur reagerar folk på en "blond" kavaj? Vad händer när man sätter en mänsklig fiber på ett klädesplagg? Folk äcklas inte av extensions de fäster på sin hårbotten, men när jag syr fast samma människohår på plagg visar det avsky. Jag ville göra bärbart mode med människohår på, mest för att se om vi kunde ersätta djurens päls samt se hur mottaglig svensken är för något lite annorlunda.

Några särskilda mål och planer för det kommande året?
- Fortsätta som jag gör nu ungefär, möjligtvis hitta en tredje butik som vill sälja lite av mina klänningar. Är väldigt mån om i vilka sammanhang min design syns, så det gäller att hitta en butik jag tycker känns rätt.  Kanske försöka ta lite ledigt, har en tendens att jobba lite för mycket. 

Och slutligen, hur ser ditt liv ut när du inte ägnar dig åt jobbet?
- Jag gillar att ha kafferep med vänner & fin tårta, ha klubb, måla tavlor, lyssna på detroit techno & disco house, hänga med min tvillingsyster & storebror, sminka mig, bra 80/90tals actionfilmer, äta ostmackor, skäggiga män och ha för höga skor.

Besök Julias hemsida: Juliakoistinen.com