Helje Hamres tips för att lyckas som designer

1 av 3
- Foto: Foto: OFW
2 av 3
- Foto: Foto: CFW
3 av 3
- Foto: Foto: norwegianfashion.no
Dela på Pinterest
Designen Helje Hamre flyttade tillbaka till Norge 2010 efter 13 år i New York, där han arbetade som designer för DKNY och Narciso Rodriguez. Nu driver han ett eget märke som han designar för den starka och moderna kvinnan.

Varför blev du modedesigner?
- Jag har alltid haft ett intresse för mode och tyckt om att vara kreativ.

Vad är det största du någonsin upplevt i din karriär?

- Jag har upplevt många fina saker i min karriär under åren, men vad jag värdesätter högt är när jag ser folk i kläder som jag har designat.

Du har 13 års erfarenhet inom modebranschen i New York. Hur skulle du jämföra karriärmöjligheterna för en modedesigner i Norge och USA?

- Mode är naturligtvis en mycket större industri i New York än i Norge, så det finns många fler möjligheter där. Om du får möjligheten att prova utomlands så är det något jag rekommenderar.

Vilka tips har du till designers som vill lyckas i sin karriär?

- Att vara designer på toppnivå, vare sig det är i Norge eller utomlands, är riktigt tufft. Det kan ofta bli långa arbetsveckor. Jag tror att för att lyckas måste man inse att modebranschen är en industri där du ska nå kunden. Att kunna balansera kreativ med det kommersiella är viktigt att lära sig. Jag skulle rekommendera alla unga designers att få så mycket praktisk erfarenhet i etablerade företag som möjligt innan de eventuellt gör sin egen kollektion.

Vad/vem inspirerar dig?
- Jag har under många år samlat bilder från tidningar, böcker eller fotografiet som jag har tagit själv. Jag har även ett arkiv med små bitar av tyg, pärlor, knappar och så vidare. Inspiration kommer ofta från de arkiven. Jag gillar att kombinera saker som kanske är lite oväntat. En liten bit av en gammal tröja kan användas som inspiration för en klänning eller ett antikt örhänge kan bli knappar på en jacka. Jag är också inspirerad av musik, konst och film.

Vad är det bästa och sämsta med att vara designer?
-
Det bästa för mig är designprocessen – koncept, färgpalett, val av material och proportioner. Det värsta är bristen på sömn och långa timmar.

Vad är din ambition nu?
-
Målet är att få samlingen ut till de bästa butikerna i norra Europa under de kommande åren. Jag har ingen ambition att min samling blir något för alla, men hoppas at det kan vara något för någon.

Intervjun är hämtad från Modette.no och översatt av Emma Abbemo.