Albin Gromer: "Mitt P3 Guld-uppträdande kändes som en arbetsintervju"

1 av 6
- Foto: Foto: Rosanna Lundström
2 av 6
- Foto: Foto: Rosanna Lundström
3 av 6
- Foto: Foto: Rosanna Lundström
4 av 6
- Foto: Foto: Rosanna Lundström
5 av 6
- Foto: Foto: Rosanna Lundström
6 av 6
- Foto: Foto: Rosanna Lundström
Dela på Pinterest
INTERVJU. Vi passade på att träffa den uppmärksammande artisten Albin Gromer under hans turnébesök i Stockholm.

En artist som blev mycket uppmärksammad under förra året var Albin Gromer. Efter att ha stått på P3-Guld scenen 2011 var det dags för Albin att ta sig an den svenska musikmarknaden på riktigt. Vi träffade Albin under sin vistelse i Stockholm, då han var här för att avsluta sin vårturné på Debaser.

- På något sätt så kändes mitt uppträdande på P3 som en arbetsintervju, säger Albin.

Men P3 hade redan snabbat upp några av hans tidigare låtar, och de hade redan spelats på radion innan de bokade honom till scenen på P3-Guld.

- Att säga att mitt liv förändrades på en natt kanske är att ta i. Men självklart kändes det stort att få så stor och positiv bemötande under en kväll.

Att beskriva Albins musikstil är svår, och det håller han med om. Han säger att han har släppt det där med att hålla sig till enbart en specifik musikstil eftersom han inte tycker att det är speciellt viktigt längre. Ett försök till att beskriva hans musik resulterar i en symbios av RNB, Hip-Hop, Soul och Pop.

Redan vid femton års ålder började Albin jobba med musik på egen hand, och sedan dess har det fortsatt så. Hela albumet Album har Albin stått för själv. Någonting som han anser var viktigt för honom.

- Jag ville visa vem jag är helhjärtat. Att släppa sin första skiva har vart spännande och roligt. Jag är mycket nöjd med albumet och känner att jag har fått fram en röd tråd genom hela albumet. Jag hade en tanke att skivan skulle vara som en vinyl. Du sätter spiken på första låten och sen fortsätter skivan att bara gå.

För några år sedan så släpptes bomben med samarbeten artister emellan inom musikvärlden och idag har nästan alla någon form av samarbete på sina nya skivor. Albin berättar att han ser positivt på samarbeten med andra artister. Att han på senaste tiden har fått chansen att träffa människor inom musikbranschen vilket har öppnat dörrar för kommande samarbeten och Albin har redan gjort ett samarbete med den svenska sångaren Timbuktu, en låt som är släppt som en extra låt på en singel.

- Att arbeta själv på det nya albumet har vart roligt och lärorikt, men nu är jag redo att utvecklas ännu mer. I låten För det är du är Timbuktu med. Men den låten är inte med på skivan.

En annan uppmärksammad sak som kanske blivit mer och mer påtagligt de senaste åren är att framträdandet ska vara som en show. Kläder, musiken, scenspråket - allt ska höra ihop. Det är också någonting som Albin tycker är viktigt, men att bli nästa Lady Gaga är ingenting han ser framför sig säger han och skrattar. Nu på sistone har han börjat tänka mycket på det visuella på scenen. Att logga, färg och kläder ska ha en helhet. Under vårturnén har han använt sig av tröjor ifrån märket Altewai.Saome. Ett märke som hans vänner från Malmö har startat. Men han säger också att det är viktigt för honom att han är samma Albin på och utanför scenen.

- Nu är vårturnén avklarad och det är dags att blicka framåt. Det ligger ett fullbokat schema med festivalspelningar och den spelningen som jag ser mest fram emot är nog Peace And Love i Borlänge. Men jag tycker alla spelningar har sin speciella charm, så att spela uppe i Umeå är lika stort för mig, säger Albin avslutningsvis.