Varför blir jag sjuk när jag tränar?

Unsplash
Unsplash - Foto: Unsplash
Dela på Pinterest
FRIDAS TRÄNINGSTIPS. Att träna ska inte bara göra dig gladare, starkare och allmänt snyggare, utan också friskare. Träning stärker immunförsvaret. Men varför blir jag ändå sjuk när jag tränar? Frida Johnson har svaret.

Hur kommer det sig att ofta när man går in i lite tuffare träningsperioder och tränar på som en vilde, är det nästan alltid DÅ som man drar på sig värsta monsterförkylningen? Varför blir man så himla känslig för infektioner under de hårda träningsveckorna?

Jo, att träning stärker immunförsvaret är helt korrekt. Vad många däremot inte vet är att precis efter ett träningspass är kroppen extra känslig och mottaglig för infektioner, immunförsvaret blir alltså svagare några timmar efter du tränat. Vad det beror på är ganska logiskt; att kroppen och musklerna tillfälligt bryts ner under och precis efter träning är ingen nyhet, och immunförsvaret är inget undantag. Beroende på hur länge och hårt du har tränat är immunförsvaret försvagat några timmar upp till några dagar efter avslutat träningspass, och det är då enklare att dra på sig en infektion.

Man kan jämföra det med att styrketräna. Om du en dag tränat t.ex. magen, bryts muskelfibrerna ner under passet, för att sedan inom de kommande dygnen få en positiv utveckling om du vilar och äter bra vilket resulterar i att muskelfibrerna då blir starkare än dagarna innan du tränade magen. Musklerna växer helt enkelt. Om du däremot tränar magen innan denna positiva process genomförts fullt ut, kanske redan nästa dag eller några timmar senare (hur snabbt man återhämtar sig är dock olika från person till person) hinner magmusklerna inte återhämta sig och processen då muskelfibrerna växer störs. Dom får helt enkelt inte tiden som behövs för att växa och bli starkare. Ungefär så fungerar immunförsvaret. För att det ska kunna bli starkare måste det först brytas ner och byggas upp igen. Processen däremellan gör att du är mer mottaglig för infektioner. Lite krångligt, eller hur, men sen när är människokroppen enkel?

Men precis som den positiva utveckling som sker när du VILAR OCH ÄTER efter du har tränat då muskler och kropp återhämtar sig och blir starkare, byggs immunförsvaret självklart upp efter att du har tränat. Långsiktigt får du alltså ett starkare immunförsvar och större motståndskraftighet mot infektioner, men detta kräver såklart att du sköter de andra minst lika viktiga pusselbitarna, just det; -vila och bra mat. Det är inte en nyhet att återhämtningsmålet, som gärna ska bestå av både protein och kolhydrater (exempelvis banan och lite keso/mjölk), inte bara skyndar på återhämtningen av musklerna utan också immunförsvaret. Så, fyll på matförrådet så fort du tränat för att minska infektionsrisken! Det är nog det enda konkreta tips jag kan ge för att undvika infektioner efter träning.

Jag måste även tilläga att vi självklart inte ska gå runt som hypokondriska galningar och undvika allt vad närkontakt och vistelse ute i samhället heter så fort vi lyft några vikter eller sprungit några kilometer, och inte heller låta skräcken att bli sjuk hindra oss från att träna hårt i vissa perioder. Fokusera istället på att få i dig näring (gärna mycket protein eftersom det går åt i stora mängder vid fysisk aktivitet) så fort som möjligt efter avslutat pass och sköt sömnen och vilan så ger du din kropp de ultimata förutsättningarna att bygga upp och stärka immunförsvaret! Och om du nu råkar åka på en förkylning är det ju faktiskt inte hela världen, faktum är att även det är en förutsättning för att immunförsvaret ska bli starkare, att det får arbeta lite ibland med att få ut infektioner ur kroppen.

Följ Frida på: modette.se/fyndigt